Nyheter

Kusinen blånekar att han sett något

Av: 

Josefin Westin

Pontus Ahlkvist

NYHETER

Tar tillbaka uppgifterna han
lämnade under polisförhör

GÖTEBORG. Rättegången om misshandeln av Carl-Eric Cedvander i Kortedala gick i dag in på sin andra dag.

Den misstänkte 16-åringen gjorde en helomvändning. Likaså den medåtalade 15-åringens kusin som vittnade. Allt de sagt i polisförhören var uppdiktat.

– Mannen gick till attack först, hävdade vittnet nu.

I dag fortsatte rättegången mot ungdomarna som misstänks ha misshandlat Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg den 18 mars i år.

Under morgonen genomförde rätten en så kallad syn på Kortedala torg, för att få en uppfattning om förhållandena på brottsplatsen.

Spärrade av torget

Polisen spärrade av delar av Kortedala torg. Strax före klockan 8 anlände åklagare, domare och nämndemän, tillsammans med 15- och 16-åringen.

Båda hade uppdragna svarta luvor. 15-åringen hade dragit upp sin krage över ansiktet för att undvika att bli fotograferad.

Carl-Eric Cedvander var själv inte med på synen eller under dagens förhandling i rätten. Enligt hans målsägarbiträde Ulf Carlzon är det oklart om han kommer orka vara med på resten av rättegången.

– Det får tiden utvisa, säger han.

”Förhörsledaren var hotfull”

Klockan 10 fortsatte rättegångsdagen med förhör med den misstänkte 16-åringen i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt.

När åklagaren frågade honom varför han ändrat sin version fyra gånger i polisförhör sa han att han känt sig hotad av förhörsledaren.

– Jag hittade på hej vilt. Förhörsledaren var hotfull och aggressiv och mycket större än mig. Vad skulle jag göra, slå honom eller? säger 16-åringen.

I tidigare polisförhör hade 16-åringen iklätt sig 15-åringens roll, troligen i syfte att skydda honom.

Vittne till sparkar hörs

Åklagaren spände ögonen i 16-åringen och frågade honom varför han nu plötsligt förvärrar läget för sin vän genom att ändra historien.

– Jag testar om det här funkar. Det andra funkade ju inte, säger 16-åringen.

Vid 11.20 tog rätten en paus och på eftermiddagen återupptogs förhör med ett av vittnena – 15-åringens jämngamla kusin.

I polisförhör har kusinen uppgett att han sett 15-åringen sparka Carl-Erik Cedvander 4-5 gånger med "full kraft". Enligt kusinen ropade Cervander på hjälp under misshandeln. Därefter sparkade 15-åringen Carl-Erik i huvudet och då ska han ha förlorat medvetandet, enligt förhörsprotokollet.

Kusinen nekar till allt

Under dagens förhör med åklagaren tog kusinen tillbaka i princip allt han sagt under de tidigare polisförhören. Han blånekade till att han har sett att någon av de åtalade sparkat mannen. I stället låg kusinen på en gräsmatta längre bort.

Åklagaren frågade då om allt var en lögn. Kusinens svar:

– Ja, i stort sett.

Är något sant?

– Ja, att mannen gick till attack först och att han var aggressiv.

Under delar av förhöret spände den åtalade 15-åringen sina ögon i vittnet, sin kusin. Kusinen har tidigare varit misstänkt för inblandning i misshandeln, som då rubricerades som mordförsök. Han friades från misstanke i juni på grund av bristfällig bevisning.

Den andra rättegångsdagen avslutades strax före 16-tiden i dag.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter