Politisk asyl för Assange

NYHETER

Ecuador beviljar Julian Assange politisk asyl.

Under en presskonferens på torsdagen meddelade landets utrikesminister beslutet och fortsatte sedan att rikta skarp kritik mot Storbritannien:

– Vi avfärdar den brittiska regeringens aggressiva beteende.

Under en presskonferens på torsdagen meddelande Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino att Julian Assange får politisk asyl i landet.

– Julian Assange skulle inte få en rättvis rättegång, och han skulle riskera dödsstraff, säger Ricardo Patino.

Under presskonferensen fortsatte utrikesministern att försvara Wikileaks-grundaren Julian Assange:

– Julian Assange kämpar för yttrandefrihet runt om i världen och hans rädsla för att få en felaktig rättslig behandling har fått honom att söka asyl hos oss.

– Inga hot mot oss kan påverka vår inställning, eller våra beslut. Vi är en suverän stat som inte kommer låta sig skrämmas, fortsatte han.

I ett officiellt utlåtande beskriver den brittiska regeringen beslutet som "beklagligt".

Patino uppgav även att han frågat Sverige huruvida de kunde garantera att Assange inte skulle utlämnas till USA.

– "Nej", var svaret från Sverige, sade han.

Glada reaktioner

På förmiddagen har det varit oroligt utanför Ecuadors ambassad i London där Julian Assange, 41, befunnit sig sedan i juni.

Anhängare till Assange har släpats från platsen medan de skrikit slagord som "freedom of speach". Efter beslutet ska demonstranterna har brustit ut i ett spontant jubel.

Aftonbladets London-korrespondent Torbjörn Ek rapporterar på plats:

– Reaktionerna är glada, fast samtidigt avmätta. Vad händer nu?, verkar man fråga sig. Trots beslutet är ju läget mycket oklart.

Enligt en polis som Torbjörn Ek talat med på plats finns i nuläget inga planer på att storma ambassaden.

– Titta på oss, ser det ut som att vi är redo att stora en ambassad?, kommenterade polisen. Självklart kommer vi inte göra det. Är det det som ni väntar på kommer ni få vänta i en evighet, återberättar Torbjörn Ek.

I går kväll hävdade Ricardo Patino att britterna hotar med att storma Ecuadors ambassad i London och hämta ut Julian Assange.

Ecuador får inte föra ut Assange

– I dag har vi mottagit ett hot från Storbritannien, ett tydligt skriftligt hot om att de kan storma vår ambassad i London om Ecuador vägrar att lämna över Julian Assange, sade Patino till reportrar i Ecuadors huvudstad Quito.

– Låt oss göra det helt klart. Vi är ingen brittisk koloni. Kolonialtiden är över. Om britterna gör allvar av hotet kommer det att ses som en fientlig och oacceptabel handling och ett angrepp på vår suveränitet, fortsatte Patino.

Det massiva pressuppbåd som på förmiddagen samlades i väntan på beskedet börjar nu skingras. Men demonstranterna hänger kvar utanför ambassaden.

– Ett tag började det att spöregna, men demonstranterna har fortfarande inte lämnat platsen. 

Texten uppdateras.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks grundades av den nu 41-årige australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.

Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten och väckt stor ilska i Washington.

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

Organisationen har även fått kritik för att inte skydda sina källor tillräckligt och att agera oansvarigt vid namnpubliceringar.