Storägarnas krav: Utred externt

avErik Wiman, Susanna Vidlund, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet bevakade Lundin
Petroleums krismöte

Efter Aftonbladets avslöjande reportage från Sydsudan gör nu storägarna en helomvändning.

De kräver en extern utredning av Lundin Petroleum.

Bolagets krismöte med storägarna på Grand Hôtel i Stockholm pågick i två timmar. Samtidigt föll aktiekursen.

Klockan 14.00 i dag inleddes Lundin Petroleums möte med inbjudna aktieägare.

På väg in på mötet gjorde storägaren Folksam en helomvändning. Folksam har tidigare lagt locket på och inte velat kommentera brottsmisstankarna som riktas mot oljebolaget.

– Vi kräver nu en oberoende undersökning med anledning av de anklagelser som riktats mot Lundin Petroleum. Det kommer jag framföra här idag, säger Carina Lundberg Markow som är ansvarig för extern ägande vid Folksam till Aftonbladet utanför Grand Hôtel.

"Diskutera frågor"

Lundin Petroleum kallade in alla sina institutionella ägare till krismötet.

I inbjudan, författad av Lundin Petroleums informationsdirektör Maria Hamilton, står det att bolaget "efter den senaste raden av artiklar i Aftonbladet med anledning av vår senaste verksamhet i Sudan vill vi bjuda in er till ett möte för att presentera och diskutera relevanta frågor", uppger Dagens Industri.

Och storägarna kräver svar.

– Lundin hävdar att inget felaktigt har försegått, då borde det ligga i deras intresse att kunna visa det, säger Carina Lundberg Markow till Aftonbladet.

Även Swedbank.

– Vi var en av initiativtagarna och välkomnar en oberoende utredning, säger Pär Bäckman, marknadschef för Swedbanks fond Robur, efter mötet.

Aktiekurs sjunkit

Mötet avslutades först efter två timmar.

På vägen ut berättade Carina Lundberg Markow för Aftonbladet att det var mycket hårda frågor mot Lundin Petroleums ledning.

Och samtidigt som Lundinbröderna manglats under krismötet så föll Lundin Petroleums aktiekurs som en sten. Klockan 16.30 hade aktien sjunkit med 4,45 procent.

Aktien började i dag på 150,40 kronor. Sex timmar senare var aktien bara värd 143,90 kronor. Klockan 17.30 vid börsens stängning låg kursen på minus 4,32 procent.

"Förstår pressen"

De senaste veckorna har Aftonbladet granskat bolagets affärer i Afrika och detta ska alltså ha föranlett mötet.

"Vi förstår pressen som ni utsätts för", ska Lundin Petroleum ha skrivit i sin inbjudan, enligt Dagens industri.

På mötet väntas ordförande Ian Lundin, vd Ashley Heppenstall och Christine Batruch som ansvarar för frågor gällande arbetsskydd, säkerhet och miljö delta.

AMF Försäkring och Fonder och SEB, som är tre av de sju största aktieägarna i det omdiskuterade Lundin Petroleum, uppgav för Aftonbladet innan mötet att även de välkomnar en granskning av Lundin Petroleum.

Möte en till två gånger

Till Dagens Industri säger Maria Hamilton att Lundin Petroleum bjuder in sina institutionella ägare en till två gånger per år.

– Vid dessa möten tar vi upp frågor om vår löpande verksamhet och frågor inför bolagsstämman.

Aftonbladet har sökt Maria Hamilton för en kommentar.

Mer inom kort.

Publicerad: