Han blir Romneys parhäst

Foto: Paul Ryan och Mitt Romney på ett valmöte i Wisconsin i början av sommaren.
NYHETER

NEW YORK. Idag presenterar Mitt Romney sin vicepresidentkandidat.

Hetaste tipset i USA i natt:

Den blott 42-årige Paul Ryan från Wisconsin.

Spekulationerna om vem Mitt Romney tänker utse till sin vicepresidentkandidat har pågått ända sedan den förre Massachusetts-guvernören säkrade nomineringen i våras och varit lika intensiva som fantasifulla.

Men nu är gissningsleken alltså slut.

Enligt Fox News kommer Romney att presentera sin ”running mate” vid ett framträdande i Norfolk, Virginia 14.45 idag, svensk tid.

Och ska man tro skvallret i USA de senaste dagarna är det Paul Ryan, 42-årig kongressledamot från Wisconsin, som kommer att stå vid den republikanske presidentkandidatens sida.

Vågar val

Det skulle inte vara samma slags skräll som när John McCain för fyra år sedan gjorde Sarah Palin till världsstjärna över en natt, men likafullt ett vågat val.

Ryan är omtvistad ordförande för kongressens budgetkommitté och orsakade stort uppseende när han för några år sedan presenterade ett helt nytt, radikalt budgetförslag som bland annat skulle innebära omfattande nedskärningar – för att inte säga avveckling– av samtliga amerikanska trygghetssystem.

Så Obama-kampanjen kommer garanterat att utmåla honom som extrem, brutal och farlig.

Stor hjälte

Samtidigt garanterat namnet Ryan ökad entusiasm på den republikanska högerkanten.  Han är en av de stora hjältarna i konservativa kretsar.

Andra som förekom i diskussionerna i USA i natt var Tim Pawlenty, före detta guvernör i Minnesota, Rob Portman, senator från Ohio, Marco Rubio, senator från Florida och Chris Christie, guvernör i New Jersey.

ARTIKELN HANDLAR OM