Nyheter

Får skadestånd för aborterat barn

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Feng Jianmei tvingades till abort i sjunde månaden

Kinesiskan Feng Jianmei tvingades till tvångsabort i sjunde månaden.

Bilden på henne och den döda babyn väckte avsky världen över.

Nu medger myndigheterna att de gjorde fel.

Direkt efter händelsen straffades den lokala familjeplaneringsbyrån i Zhenping genom att två av cheferna fick sparken. Men nu får även familjen ersättning för händelsen. Feng Jianmeis make Deng Jiyuan har berättat för AP att de nått en förlikning med myndigheterna. Familjen får nu ett skadestånd på 70 600 yan, nästan 78 000 kronor.

Tvingades till abort

När de lokala myndigheterna i Zhenping fick reda på att Feng Jianmei var gravid med sitt andra barn hotade de med böter på 40 000 kronor för att familjen hade brutit mot landets familjeplaneringsregler. Familjen som inte hade råd att betala fick efter det flera besök av myndighetspersoner. För en månad sedan blev Feng Jianmei misshandlad och bortförd till ett sjukhus där hon fick genomgå en kemisk tvångsabort, sju månader in i graviditeten.

"Förrädare"

Lokala myndigheter i Kina för en våldsam kampanj för aborter och steriliseringar för att möta kraven kring ett-barnspolitiken. Men när bilderna på Feng Jianmei på sjukhussängen med den blodiga döda babyn publicerades på internet startade en våg av sympatier världen över. När Deng försökte skapa uppmärksamhet kring familjens situation anklagades de för att vara förrädare. Deng Jiyuan fick till och med gömma sig innan han lyckades ta sig till Peking där han fick juridisk hjälp.

Vill ha ett barn till

Deng säger att hans familj varken är nöjd eller missnöjd om skadeståndets storlek.

– Det har aldrig handlat om pengarna. Som vanligt folk kan vi inte längre hantera trycket från alla sidor av samhället, säger han till AP.

Han säger också att familjen fortfarande vill ha ytterligare ett barn.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: