Pappan döms till 4 års fängelse för bedrägeri

Advokaten: En stor besvikelse. Vi kommer överklaga

Mannen nekar till att ha tvingat sin dotter att spela psyksjuk.
Mannen nekar till att ha tvingat sin dotter att spela psyksjuk.

Den 46-årige pappan tvingade sin dotter att spela psykisk sjuk – så han kunde ta ut miljoner i bidrag.

Flickan skulle dunka huvudet i väggen, inte prata eller titta på andra människor.

Nu döms han till 4 års fängelse för grovt bedrägeri och och grovt bidragsbrott.

Den 46-årige mannen har 2003 till 2010 ha lämnat in oriktiga uppgifter om sin dotters tillstånd och psykiska hälsa till Försäkringskassan och Malmö stad.

Mannen tvingade dottern att spela psykiskt sjuk och de falska uppgifterna har lett till att han fick ut assistansersättning och vårdbidrag på sammanlagt 2,3 miljoner kronor – samt beviljats bilstöd på 60 000 kronor.

– Det handlar om en person som gett oriktiga uppgifter om sin anhöriges sjukdomstillstånd. Detta har lett till att han fått ut bidrag för att vårda denne, sa tidigare Bo Birgerson, förundersökningsledaren, vice chefsåklagare, till Aftonbladet.

Dunkade huvudet i väggen

Mannen ska ha sagt åt sin dotter att när hon träffade myndighetspersoner skulle hon dunka huvudet i väggen, banka i väggen, vagga med kroppen, inte prata och inte titta på andra människor.

När hon var ute på stan ska hon inte ha fått ha på sig smink – ifall hon skulle träffa någon från socialtjänsten.

46-åringen greps och har suttit häktad sedan juni i år. Han har hela tiden nekat till brott och menar att dottern har varit och fortfarande är psykiskt sjuk.

Döms till fängelse

Mannen säger att han litade på alla de läkare, psykologer och utredare som utfärdade de tidigare diagnoserna om att dottern var sjuk.

Men nu har han dömts av Malmö tingsrätt till 4 års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Hela historien uppdagades först när den då 17-åriga flickan rymde hemifrån med sin pojkvän och polisanmälde sin pappa för olaga hot.

De nya utredningarna visade att dottern var en helt normal tonåring som inte hade en psykisk sjukdom.

Enligt de läkare och experter som har hörts i målet är det inte möjligt att en person som har bedömts varit så allvarligt psykisk sjuk genomgår en så snabb och total förbättring.

Lyckades lura systemet

Flickan har dock blivit starkt påverkad av knappt ha fått gå i skolan överhuvudtaget och ha tvingats av sin pappa spela sjuk. Hon är understimulerad, har varit isolerad och ska ha kunskaper på lågstadienivå.

Malmö tingsrätt anser att bevisningen i målet varit omfattande.

Pappan har kunnat lurat hela systemet genom att många av diagnoserna angående dottern är grundade på mannens egna uppgifter om sin flickan.

Han har även hindrat utredningar genom att fått sin dotter att spela så pass ”sjuk” att testerna inte har gått att genomföra.

"En stor besvikelse"

Tingsrätten anser även att 46-åringen allvarligt utnyttjat sin dotter och att fall är så exceptionellt att det finns skäl till att döma mannen till ett långt fängelsestraff.

Advokat Jan-Anders Hybelius kommer att överklaga domen mot 46-åringen.

– Det är en stor besvikelse. Min klient anser att han är oskyldig och att flickan hela tiden har varit sjuk. Fallet är väldigt speciellt, då det är flera läkare och experter som först intygat att flickan var sjuk, och nu är det andra som menar att hon inte är det, säger Jan-Anders Hybelius till Aftonbladet.

Flickan är i dag 18 år. När hon omhändertogs beslutades om tvångsvård enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Men hon ska innan beslutet verkställdes åkt utomlands.

Publisert: