Muller begär Saab i konkurs

Saabchefen Victor Muller har begärt Saab Automobile i konkurs.

Konkursansökan lämnades in vid Vänersborgs tingsrätt i morse.

– Jag är förtvivlad och rasande, säger Saabchefen Victor Muller till TTELA.

Ansökan har precis lämnats in till den lagman ska ska fatta beslut om den, uppger tingsrättens handläggare.

När beslutet meddelas är oklart. Vanligtvis kan ett dock ett konkursbeslut meddelas redan samma dag när det är bolaget självt som begär sig i konkurs.

Redan förra veckan

Rykten om att Muller stod i begrepp att begära företaget i konkurs har surrat i flera veckor.

De allt mer desperata försöken att få ordning på Saabs ekonomi sedan bolaget försattes i rekonstruktion i höstas har misslyckats fullständigt.

De uppgörelser som varit på gång med de kinesiska intressenterna Pang Da ochg Youngman har i sista stund stoppats av Saabs förra ägare GM, och läget har blivit allt mer akut för företaget.

– Jag tror att det här är slutet, säger Lars Holmqvist, vd för den europeiska underleverantörsorganisationen Clepa, till TT.

Han är kritisk till rekonstruktören Guy Lofalks agerande sedan avtalet träffats med de kinesiska köparna.

– Då åker Guy Lofalk till Kina och ställer till problem som gör att Pang Da hoppar av, säger han till TT.

Stoppades av GM

Beskedet att GM säger nej till att låta kinesiska företag köpa Saab - med all den teknik som GM fortfarande har rätt till - är det som gjort att ägarna begär bolaget i konkurs.

Så här skriver Saab i ett pressmeddelande:

"Efter att ha mottagit GM:s senaste ställningstagande angående den transaktion som övervägts med Saab Automobile, informerade Youngman Saab Automobile att finansieringen för att fortsätta och avsluta Saab Automobiles rekonstruktion inte kan avslutas. "

Tvingades fortsätta

Så sent som i fredags förra veckan avslog tingsrätten Guy Lofalks ansökan om att få bli entledigad från uppdraget som Saabs rekonstruktör.

Saabchefen Victor Muller kommer nu att träffa företrädare för facken på fabriken i Trollhättan.

Personalen har ännu inte fått sin novemberlön. Om Saab försätts i konkurs innebär det att den statliga lönegarantin träder i kraft. Den garanterar personalen lön för sex månader: tre månader före konkursen och tre månader efter.

Aftonbladet på plats

Victor Muller kommer att hålla en presskonferens i Trollhättan så snart tingsrätten har meddelat beslutet. Aftonbladet är på plats och rapporterar direkt från både Trollhättan och Vänersborg hela dagen.

Texten uppdateras fortlöpande.

Publisert: