Lennart, 86, fick ligga med flera brutna leder

avSebastian Chaaban

När Marita Bonisell, 60, kom för att hälsa på sin 86-årige pappa Lennart Nilsson på äldreboendet fick hon mardrömsbeskedet.

”Han har ramlat och vi tror han kan ha brutit något” – men ingen hade ringt familjen.

Väl på sjukhuset visade det sig att Lennart hade brutit höften, handleden och axeln.

Foto: PRIVAT
Marita Bonisell

För 18 år sedan drabbades Lennart Nilsson, i dag 86 år, av en stroke. Den lämnade honom delvis förlamad och utan talförmåga.

I januari 2009 flyttade Lennart till äldreboendet Skräddaren i Umeå som drivs av privata vårdföretaget Carema Care.

Under sommaren samma år åkte dottern Marita Bonisell, 60, upp från Stockholm för att hälsa på sin pappa.

När hon kom till hemmet fick hon mardrömsbeskedet. Pappan hade på kort tid ramlat tre gånger inne på sitt rum.

Ingen hade ringt familjen

– När vi kommer till hemmet frågar personalen ”om vi kan åka till sjukhuset för han har ramlat och vi tror eventuellt att han har brutit något”, säger Marita Bonisell.

Ingen i personalen hade tagit Lennart till en läkare eller ringt familjen angående olyckorna.

Marita tog direkt sin pappa till sjukhuset i Umeå. Där visade röntgenundersökning att Lennart hade brutit höften, handleden och axeln. Han fick opereras direkt för höftskadan.

Men det visade sig även att Lennart hade näringsbrist och hade gått ner 14 kilo.

– Det kändes hemskt. Varför hade personalen inte åkt in med honom till sjukhuset? Om vi inte hade kommit vad hade hänt då? Hur länge hade han suttit där innan någon hade tagit honom till läkaren, säger Marita.

Kritiska till vården

Lennart fick ligga inne totalt en månad på sjukhuset innan han kunde återvända till Skräddaren. Efter operation är Lennart i dag rullstolsbunden.

Marita Bonisell och hennes familj är mycket kritiska till vården på Skräddaren. De menar att trots upprepade möten med personalen så känns det som ingen lyssnar på dem.

– Vi har haft så många anhörigmöten, men de slår bara i från sig hela tiden. Det händer aldrig något. Vi är oroliga för hur pappa har det, säger hon.

Flera händelser på Skräddaren har fått familjen att tvivla på vården vid äldreboendet.

Skrek i smärtor

Vid ett besök kunde Marita och familjen höra redan från parkeringen hur pappan skrek i smärtor från sitt rum.

– Han gallskrek i smärtor och tog sig för magen. Ingen i personalen visste vad de skulle göra, de tog aldrig något initiativ utan bara såg på. Vi fick till slut ringa efter en ambulans, säger hon.

Lennart visade sig vara akut förstoppad och fick vårdas tre dagar på sjukhus.

På nyårsafton 2010 besökte familjen även sin pappa. När de kom fram vid 17.00-tiden låg Lennart nerbäddad i sin säng på rummet som var helt nedsläckt.

– Det var så konstigt. Han var vaken och helt ensam. Vem vill vara det på nyårsafton?, säger Marita.

En lördag när Maritas bror åkte för att hälsa på Lennart så hittade de honom liggandes i sin säng halv elva på dagen med helt bar underkropp ropandes på hjälp.

Hoppas det ska bli bättre

När brodern frågade personalen varför Lennart låg halvnaken i sängen fick han svaret av sköterskan att hon var ensam på avdelningen och inte hade tid att hjälpa honom.

Familjen har flera gånger funderat på att flytta pappan från Caremas äldreboende. Men är samtidigt oroliga för att en flytt kan bli jobbig för 86-årige Lennart samt hoppats att vården till slut ska bli bättre efter allt som inträffat.

– Det är för lite personal på hemmet helt enkelt. Varje möte vi har haft hoppas vi alltid att det ska bli bättre, säger Marita.

Aftonbladet har pratat med Skräddarens enhetschefen Laila Ålevik, men hon vill inte kommentera kritiken utan hänvisar alla frågor till Carema Care i Stockholm.