Ville vara med i gäng – startade storbrand

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Tonåringar krävs på 33 miljoner kronor

1 av 5 | Foto: Scanpix
22.20 kom larmet om en brand i Berga Centrum i Kalmar.

De fyra killarna ville vara med i ett gäng.

Inträdesprovet var att starta en brand.

De tände eld på ett köpcentrum – och orsakade skador för över 33 miljoner kronor.

Nu åtalas de för grov mordbrand krävs på ersättning för skadorna.

Det var den 12 oktober i år som räddningstjänst och polis ryckte ut till en brand i Berga affärscentrum i Kalmar. Tack vare att larmet kom snabbt lyckades räddningstjänsten rädda tre fjärdedelar av köpcentret. Men skadorna var ändå stora.

Unga killar flydde

Redan samma kväll kunde räddningstjänsten konstatera att branden var anlagd. Gärningsmännen hade tänt eld på ett par soptunnor på baksidan av byggnaden.

Vittnen hade sett unga killar springa från platsen, och bara ett par dagar senare grep polisen den första misstänkte gärningsmannen – en 15-årig pojke. Fler gripanden följde och snart hade polisen fyra misstänkta.

Inträdesprov till gäng

De fyra pojkarna, alla mellan 15 och 17 år gamla, erkände att de hade tänt eld och åtalas nu för grov mordbrand. De sade att de hade startat branden på sex andra pojkars uppmaning för att få vara med i ett gäng – ”Berga centrum-gänget”.

– Enligt de fyra som tänt på var det alltså inte deras idé. De andra sex hade fått den här idén samma kväll som branden skedde, säger åklagaren Johan Henningsson.

De sex som redan var med i gänget åtalas för anstiftan.

Alla sex, som är mellan 16 och 18 år gamla, nekar till brott.

– Det är inte tal om något kriminellt nätverk, utan det var bara ett gäng Kalmarkillar som umgicks. Vissa är kända för småbrott sedan tidigare, säger Johan Henningsson.

33 miljoner kronor

Alla tio riskerar nu att bli ersättningsskyldiga för de skador de orsakat. Den byggnad som brann ned beräknas vara värd över 33 miljoner kronor.

– Så stora är ersättningsanspråken än så länge, men skadorna är inte färdigreglerade, säger Johan Henningsson.

Rättegången inleds 16 januari.

Publicerad: