Laddade ner 30 låtar - får betala 5 miljoner

Joel Tenenbaum får böta fem miljoner.
Joel Tenenbaum får böta fem miljoner.

Joel Tenenbaum, 28, laddade ner 30 låtar - nu tvingas han böta närmare 5 miljoner.

I tre år har Tenebaum kämpat för att bli slippa betala rekordbeloppet men nu har högsta domstolen sagt sitt.

– Jag har arbetat för stipendiepengar i sex år. Jag har inte så mycket pengar, säger han till AP.

Joel Tenenbaum från Rhode Island laddade ner och spred vidare låtar av Nirvana, Green Day och The Smashing Pumpkins. Fyra skivbolag gick samman och stämde honom via Recording Industry Association of America (RIAA). 2009 satte juryn prislappen för låtarna - 675000 dollar, motsvarande 4,8 miljoner kronor.

Tenenbaum har erkänt nedladdningen men menar att summan är skrattretande. Hans advokater anser att ett rimligare belopp skulle vara 99 cent per låt, motsvarande 7 kronor och ungefär det låtarna skulle kosta att köpa lagligt.

– Jag kan inte förstå att systemet upprättar ett skadestånd på ett sexsiffrigt belopp för nedladdning av 30 låtar på ett fildelningsprogram som alla använder, säger han enligt AP.

"Nöjda med beslutet"

Tenenbaum tog examen i statistisk fysik i söndags och menar att han omöjligt kan betala miljonbeloppet.

Skivindustrins advokater anser å sin sida att illegal nedladdning hotar hela skivindustrin och kallar Tenenbaum för en "hardcore nedladdare".

– Vi är nöjda med det här beslutet, säger RIAA:s talesperson Cara Duckworth, enligt AP.

Åtalet mot Tenenbaum är det andra nedladdningsfallet som går till rättegång i USA. Det andra rör en kvinna från Minnesota, förra året beslutade en domstol att hon skulle betala närmare 400 000 kronor för illegal nedladdning och fildelning.

Miljonbelopp även i Sverige

I Sverige har enskilda nedladdare hitintills sluppit böter i miljonklassen. Däremot dömdes tre personer i den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången 2010 att betala ett skadestånd på omkring 46 miljoner kronor.Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt, kan den här typen av miljonskadestånd bli vanligare i Sverige framöver.

– Det är inte uteslutet. Det beror ju också på hur länge man har laddat ned och hur många man har delat låtarna till. Men Pirate Bay-målet gav tydliga indikationer på att samma typer av summor kan komma att krävas i framtiden, säger han.

Publisert: