Nyheter

Dödssjuk hotas av utvisning

Av: 

John Granlund

NYHETER

Afshar, 54, har lungfibros – specialist: Skandal att han tvingas till en flygresan han kanske inte överlever

”KAN DÖ PÅ FLYGET” 54-årige Afshar ska utvisas till Bangladesh, har Migrationsverket bestämt. – Skandal att han tvingas till en flygresan han kanske inte överlever, säger hjärtspecialisten  Lars Rune vid Södersjukhuset.
”KAN DÖ PÅ FLYGET” 54-årige Afshar ska utvisas till Bangladesh, har Migrationsverket bestämt. – Skandal att han tvingas till en flygresan han kanske inte överlever, säger hjärtspecialisten Lars Rune vid Södersjukhuset.

Läkarna betraktar Afshar, 54, som dödssjuk.

Men Migrationsverket vägrar låta honom stanna i Sverige.

– Det är fruktansvärt att han tvingas till en flygresa han kanske inte överlever, säger hjärtspecialisten Lars Rune vid Södersjukhuset.

Afshar tvingas bära sin syrgasmask dygnet runt.

När Afshar hostar ekar det kallt mellan väggarna i den lilla tvåan där han tillfälligt bor. De senaste veckorna har han körts med ambulans till akuten flera gånger för intensivvård.

– Han blir bara sämre och sämre, säger dottern Arifa som bott i Sverige sedan början av 2000-talet.

Sjukdomen förvärras

Afshar kom till Sverige 2010 tillsammans med sin fru Ruksana från Bangladesh. De har sökt uppehållstillstånd men fått avslag gång på gång, trots att Afshars sjukdom – lungfibros – förvärrats kraftigt de senaste månaderna. Han tvingas bära en syrgasmask dygnet runt. Utöver det har han en komplicerad hjärtsjukdom samt diabetes.

– Han skulle inte överleva många dagar i Bangladesh, säger Arifa.

Klarspråk från läkarna

Det senaste läkarintyget är från slutet av april och får betraktas som ovanligt tydligt: "Patientens prognos är mycket dålig" och "kan inte företa en flygresa över huvud taget", skriver hjärtspecialisten Lars Rune vid Södersjukhuset. Överläkaren och lungspecialisten Irma Askey vid Sundsvalls sjukhus avråder från långa flygresor och varnar för "plötslig död" om han inte får behandling och extra syretillförsel.

Men bara två dagar efter att Afshars advokat Lars Gagnér skickat in de nya intygen kom de tillbaka - stämplade med ett avslag.

– Det är anmärkningsvärt att Migrationsverket struntar i intygen som är ovanligt starka, säger Lars Gagnér.

Kräver charterflyg

Lars Rune har behandlat Afshar på Södersjukhuset i Stockholm. Enligt honom krävs ett specialchartrat plan för att kunna frakta Afshar till Bangladesh.

– Ur ett medicinskt perspektiv är det ett stort risktagande och mycket dyrt. Ur ett mänskligt perspektiv är det en ren skandal, säger han.

Han frågar sig vad som ska hända när planet landar i Bangladesh.

– Han behöver ett kontinuerligt syrgasflöde, men vem ska hjälpa honom med det när han kliver av planet?

Ärende för gränspolisen

Hur framtiden ska bli för Afshar är ovisst. Han har inte kunnat gå på Migrationsverkets återvändandesamtal på grund av sin hälsa. Därför riskerar han att bli betraktad som "avviken", alltså på rymmen enligt verkets definition. Då blir han ett ärende för gränspolisen, står det på det senaste brevet familjen fått från Migrationsverket.

Afshar har svårt att prata på grund av tunga hostattacker. Men han säger till slut till Aftonbladet:

– Det enda jag vill är att få dö här i Sverige, med mina barnbarn och min dotter.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: