Prisregn över Aftonbladets fotografer

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladets Magnus Wennman är årets TV-fotograf.

Även Pontus Orre, Anders Deros och Andreas Bardell prisades på Årets bild-galan i Jönköping.

Totalt belönades Aftonbladets fotografer med tio priser.

Aftonbladets vinnare! Anders Deros, Andreas Bardell, Pontus Orre och Magnus Wennman.
Foto: Ola Axman
Aftonbladets vinnare! Anders Deros, Andreas Bardell, Pontus Orre och Magnus Wennman.
Foto: ANDREAS BARDELL
Nyhetsbild Sverige, 3-e pris. Dimman ligger tät över Falkenbergs nordöstra delar. I mörkret speglar ljuskäglorna från de frivilliga sökargrupper som letar efter 12-åriga Dante. Han försvann efter att ha gett sig ut på en promenad med hunden. Händelsen engagerar människor över hela Sverige. Över 3000 volontärer hjälper till att söka efter pojken, som har Downs syndrom. Efter tre dygns outtröttligt arbete kommer beskedet som ingen vill ha: En kropp som befaras vara Dante har hittats i ån Ätran.
1 av 8 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Bildreportage utland, 3-e pris: Shinjuku, Tokyo, Japan. PÅ det här kapselhotellet i Shinjuku i Tokyo bor nästan bara ensamma män. Kapslarna är små med endast ett tunt skynke i öppningen. Väggarna är fläckiga av cigarettrök och hotellet har en ton av gult och grönt från golvet och väggarna till möbler och inredning. Gästerna pratar eller interagerar inte med varandra här. Vissa gäster har bott i samma kapsel i över tio år.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Porträtt, 2-a pris: 279 kvinnor dödades av sin man, ex-man eller pojkvän under 2000-talet. Alexandra var 3 år när hon såg sin mamma mördas brutalt av sin pojkvän. Nu är hon 14 år och minns fortfarande den dagen tydligt. Jag minns att jag sa till mamma -Öppna inte dörren, han är ond. Hon svarade mig älskling, han är inte ond, ingen är ond, sen kom han in och mördade henne, berättar hon.
1 av 8 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Porträttserie, 2-a pris: Vetenskapen kring sömn. Svenskar sover ca sju timmar per dygn, vilket är omkring två timmar mindre än för ett sekel sedan. I vårt rastlösa elbelysta samhälle betraktas sömn ofta som något ovälkommet, men det verkliga gisslet är kronisk sömnlöshet. Forskningen visar att vi löper större risk att drabbas av sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom och demens när dygnsrytmen bryts. På Brigham an Womens hospital i Boston, USA, studerar sömnforskaren Dr Steven Lockley ett fenomen som påverkar oss varje dag: Ljus och hur specifika våglängder av ljus påverkar vår hjärna.
Foto: PONTUS ORRE
Sportbild feature, 2-a pris: Raphael Varane firar VM-guldet tillsammans med lagkamrater efter att Frankrike besegrat Kroatien i finalen med 4-2 vid fotbolls-VM i Ryssland.
Foto: PONTUS ORRE
Sportbild feature, 1-a pris: England har förlorat semifinalen mot Kroatien med 1-2 och uttåget ur VM är ett faktum. De engelska fansen kunde inte hålla tillbaka tårarna när den klassiska supporterlåten ”Don’t Look Back in Anger” med Oasis började ljuda i högtalarna på Luzjniki-stadion i Moskva.
1 av 5 | Foto: ANDERS DEROS
Porträttserie, 3-e pris: Hockeyspelare i SHL porträtterade i hemmamiljöer. Markus Svensson, Färjestad på isen i hemmaarenan.
1 av 8 | Foto: Ola Axman
Anders Deros, Magnus Wennman, Andreas Bardell och Pontus Orre.

Årets bild-galan ägde i dag rum i Jönköping och Aftonbladets fotografer kammade hem tio priser.

Magnus Wennman utsågs till årets tv-fotograf och vann ytterligare fem priser, bland annat i kategorin ”Tv/webb” och i kategorin ”Porträtt”.

– Jag blev jätteöverraskad. Det känns extra kul att vinna i den här kategorin. Jag har jobbat med rörlig bild länge och det utvecklas år för år, säger Magnus Wennman.

Prisregn

Pontus Orre vann både första och andra pris i kategorin ”Sportbild feature”. Andreas Bardell vann tredje pris i kategorin ”Nyhetsbild Sverige” och Anders Deros vann tredje pris i kategorin ”Porträttserie”.

– Resultatet är en väldigt tydlig signal. Ett kvitto på att Aftonbladet gör rätt när man satsar på visuell journalistik, säger Magnus Wennman.

”Kul att bli prisad för sitt jobb”

Andreas Bardell håller med sin kollega och säger att han blev väldigt glad över priset i kategorin ”Nyhetsbild Sverige”.

– Kul såklart och det är alltid kul att bli prisad för sitt jobb. Just min bild är från när man sökte efter tolvårige Dante som försvann i Falkenberg. En händelse som berörde hela Sverige och det var otroligt hur hela svenska folket slöt upp för att leta efter honom, säger han.

Bardells kollega Pontus Orre vann både första och andra pris i kategorin ”Sportbild feature”.

– Det är jättekul. Sportfeature handlar om mycket om känslorna efter själva sportevenemanget. Det är viktigt att fånga känslan och det som händer omkring, säger han.

”Visuella berättare”

Pontus Orre är glad och stolt över att Aftonbladets fotografer blev prisade med hela tio priser på galan.

– Vi anpassar oss till det nya medieklimatet. Ordet ”fotograf” har ibland haft en negativ klang. Någon som bara knäpper av en bild, liksom. Det är så mycket mer än så. Vi är visuella berättare, säger han.

Årets bild tog Niclas Hammarström, Expressen och årets pressfotograf blev Paul Hansen, DN.

Foto: Niclas Hammarström Frilans/Expressen
ÅRETS BILD 2019. Taiz, Jemen På bårhuset i Taiz lyfter mannen upp en fjortonårig pojke ur frysen. Kroppen är stel och tung och han stönar när kroppen lyfts upp. Utanför rummet står anhöriga och väntar på att få kropparna som ska begravas idag. Kriget i Jemen kallas av FN för världens största humanitära kris i modern tid. På grund av kriget i Jemen är över 80 procent av befolkningen, det vill säga över 22 miljoner människor i akut behov av humanitär hjälp och skydd.
Publicerad: