Skärpta straff för yxmord utanför Uddevalla

Magnus Natschki, 36, kidnappades och mördades 2017

Av:  TT

Hovrätten i Göteborg skärper straffen för två män som i december 2017 mördade Magnus Natschki, 36, utanför Uddevalla. En 22-årig man, som högg mordoffret med en yxa, får 14 års fängelse i stället för de tio år som Uddevalla tingsrätt dömde honom till.

22-åringen hävdar att han var hotad till livet när han utförde mordet. Det håller hovrätten bara delvis med om. Rätten anser inte att 22-åringen var i en nödsituation, men däremot att han handlade under tvång. Om inget tvång förekommit hade straffet blivit längre.

Att 22-åringen själv slog larm om vad som hänt, och sedan medverkade i polisens utredning, hålls också till hans fördel. En ledamot i hovrätten ville dock döma 22-åringen till fängelse i 17 år.

En 20-årig man som styrde händelserna och filmade mordet får 13 års fängelse, vilket är ett år mer än tingsrätten utdömde. I domen ingår även bland annat människorov. Strafflängden hålls nere av att mannen bara var 19 år när dådet skedde.

En tredje åtalad man, som döms för bland annat grov misshandel och människorov, får sitt straff skärpt från sex till sju års fängelse.

Magnus Natschki, 36, kidnappades i sin bostad i Göteborg och utsattes för misshandel under en hel dag innan han mördades i ett skogsområde utanför Uddevalla.

Gärningsmännen flydde i bil till Tyskland, där 22-åringen lyckades lämna sällskapet och larmade polisen. Det tog dock nästan två månader innan mordoffret hittades, eftersom 22-åringen inte visste var man befunnit sig när mordet skedde.

Publisert:

LÄS VIDARE