Han jagas för attack i Strasbourg: ”Sa att han dödat tio personer”

avAnna Hansson

NYHETER

29-årige Chérif Chekatt är just nu Frankrikes mest eftersökte person. Polisen misstänker att det är han som mördade tre personer och skadade ännu fler i skjutningen i Strasbourg på tisdagen.

Chekatt är dömd för 27 brott, har kopplingar till extrema islamiströrelser och är registrerad på Frankrikes säkerhetslista.

Trots att 720 poliser deltar i jakten efter Chekatt är han fortfarande på fri fot.

Klockan var runt 20 på tisdag kväll när kaoset bröt ut på den pittoreska julmarknaden mitt i centrala Strasbourg. En ensam gärningsman, beväpnad med skjutvapen och kniv, tog sig in på julmarknaden. Han ropade allahu akbar, enligt vittnen på plats, och började skjuta och hugga mot marknadsbesökarna.

Två personer dog och ytterligare en ska ha blivit hjärndöd av skadorna. Tolv är skadade och flera av dem har kritiska skador.

Gärningsmannen blev skadad i armen efter att ha skjutit mot fyra militärer som öppnade eld mot honom och flydde brottsplatsen i en taxi.

Taxichauffören har pratat med polisen och berättat att mannen under resan skröt om sitt dåd.

– Han sa att han hade dödat tio personer och att han blivit skadad i en eldstrid, säger Remy Heitz, Frankrikes antiterroråklagare, enligt BBC.

När gärningsmannen lämnade taxin efter en tio minuter lång åktur hamnade han mitt emot polisen och avlossade fler skott innan han återigen lyckades ta sig från platsen, rapporterar The Guardian.

1 av 4 | Foto: Polisen
Chérif Chekatt, 29, jagas för dådet i Strasbourg.

Radikaliserades i fängelse

Fransk polis har identifierat den misstänkte skytten som 29-årige Chérif Chekatt, av polisen kallad Chérif C. Han är född och uppväxt i Strasbourg och har ett gediget straffregister. Han är dömd för 27 brott, bland annat för flera våldsamma rån, och har suttit i fängelse i tre omgångar i Frankrike, Tyskland och Schweiz.

Han släpptes i februari 2017 och utvisades från Tyskland till Frankrike. Polisen i Strasbourg slog till mot Chekatts bostad bara timmar före dådet. De skulle gripa honom för rån men Chérif Chekatt var borta.

Kvar i lägenheten fanns ett gevär av kaliber .22 och fyra knivar.

Enligt Remy Heitz kan det misslyckade gripandet vara en anledning till attacken.

Chérif Chekatt stod sedan tidigare på Frankrikes säkerhetslista ”Fiche S” och har kopplingar till extrema islamiströrelser i Strasbourg.

Frankrikes biträdande inrikesminister Laurent Nunez uppger att Chekatt radikaliserats under sin tid i fängelset men att han inte ansågs vara farlig eller behövde övervakas.

– Han förespråkade en radikal religiös lära men det fanns inget som indikerade på att han skulle genomföra en attack, säger Laurent Nunez enligt Reuters.

1 av 9 | Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

Familjemedlemmar gripna

Fyra personer har gripits och tagits in till förhör, uppger antiterroråklagare Remy Heitz. Enligt Reuters är det den misstänktes familj – mamma, pappa och två syskon.

Chérif Chekatts bror är under övervakning på grund sin radikalisering, enligt La Liberation. Grannar till Chekatt berättar för Reuters att Chekatt däremot var ungefär som vilken kille som helst och gick klädd i mjukisbyxor och gympaskor.

– Det är skrämmande när man tänker på att han bott precis bredvid, säger grannen till Reuters.

Över 700 poliser arbetade på onsdag kväll med fallet som utreds som ett misstänkt terrorbrott. Även hotnivån i Frankrike har höjts till högsta möjliga och både i Frankrike och Tyskland har gränskontrollerna skärpts efter attacken.

Trots den massiva polisinsatsen var Chérif Chekatt på onsdag kväll fortfarande på fri fot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Strasbourg

Frankrike

Terrorism

Brott