"Sanningens ögonblick"

Foto: Erik Simander/TT
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Arkivbild.
Foto: Bebeto Matthews
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Arkivbild.

avTT

NYHETER

– Det råder ingen tvekan om att detta är ett sanningens ögonblick.

Så karaktäriserar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres läget i FN:s klimatförhandlingar.

Vid klimatmötet i Katowice i Polen beklagade han att arbetet går fortsatt trögt.

Avsikten med mötet är att i första hand få fram ett regelverk till Parisavtalet. Utan detta blir det omöjligt att genomföra avtalet och minska växthusgasutsläppen. Guterres påpekade att det är mycket ont om tid, och att arbetet måste påskyndas.

– De avgörande frågorna är fortfarande olösta. Men om vi misslyckas här i Katowice skulle det sända en förödande signal, sade han.

Tidigare på onsdagen talade klimatminister Isabella Lövin för Sveriges räkning. Hon lyfte fram Sverige som ett bevis för att det globala klimathotet kan avvärjas.

Hon framhöll att Sveriges ekonomi har växt kraftigt – samtidigt som de svenska utsläppen har minskat med 25 procent sedan 1990.

– En övergång till ett samhälle utan fossila bränslen öppnar upp för nya investeringar, jobb och bättre livsmöjligheter, sade Lövin (MP).

Hon beklagade att världen är på väg mot klimatförändringar som kan få katastrofala följder.

– I Sverige upplevde vi en extremt varm sommar i år, med torka och våldsamma skogsbränder. Vi ser på nyheterna om skogsbränder i Kalifornien, orkaner i Karibien och Stilla havet, skyfall i Japan och torka i Afrika.

Hon vädjade i talet till alla länder att inte vänta längre med att agera.

– Det som krävs här i Katowice är ett beslut om en robust, detaljerad, tydlig och långsiktig regelbok som får Parisavtalet att fungera. En regelbok som ger oss jämförbara och förutsägbara förutsättningar, och som gör det möjligt att höja ambitionerna med tiden.