Ganska milt – men blåsigt och snöigt

avAlice Staaf, TT

Det blir blåsigt och snöigt när 2018 övergår i 2019. SMHI har utfärdat en mängd klass 1-varningar för stora delar av fastlandet och hela Östersjön.

Temperaturerna ser däremot ut att bli förhållandevis milda.

Under nyårsafton rör sig ett nederbördsområde nordost genom landet, och för med sig rikliga snömängder.

– För mellersta och norra Norrlands del handlar det om eventuellt ymnigt snöfall på fem till 15 centimeter. De största mängderna kommer just under måndagen, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Samtidigt rör sig också mildare luft upp över landet, och temperaturen väntas stiga under eftermiddagen och kvällen.

– I delar av Norrland kan temperaturerna hamna på plussidan, vilket medför att snön blir till regn. I Gävleborgs län finns risk för underkylt regn, så där har vi utfärdat en klass 1-varning för ishalka, säger Therese Gadd.

SMHI: Varnar för kraftig vind

Utöver nederbörden är det i huvudsak blåsten som kan ställa till problem. Klass 1-varningar för kuling är utfärdade i hela Östersjön, och i Bottenviken finns risk för stormbyar.

– Blåsten kommer fortsätta under nyårsdagen, och framför allt under natten mot onsdag. Man bör hålla sig uppdaterad på våra varningar, säger Gadd.

Under måndagsförmiddagen utfärdade SMHI även Klass 1-varningar för hårda vindbyar i Skåne, Hallands och Västra Götalands län.

Tack vare den milda luften blir det på många håll möjligt att fira tolvslaget utomhus i förhållandevis angenäma temperaturer.

– Just nu är det minusgrader i större delen av landet. Under kvällen stiger det dock – till tolvslaget blir det runt fem plusgrader i Götaland, och noll till tre grader på en del håll i södra och mellersta Norrland. Längst i norr blir det dock åtskilliga minusgrader, där dröjer sig snön kvar, säger Therese Gadd.

1 av 3 | Foto: Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN
Blåsigt och snöigt när 2018 övergår i 2019.
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI