Löfven sträcker ut ny hand till Lööf: ”Vi har rört på oss”

Stefan Löfven öppnar upp för att förhandla om arbetsrätten med centerledaren Annie Lööf.

– Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

För en vecka sedan röstade riksdagen ned Stefan Löfven som statsminister.

I en intervju i Dagens Nyheter berättar Löfven om sina planer att fortsätta förhandlingarna med Liberalerna, Miljöpartiet och framför allt Centerpartiet.

Stefan Löfven säger att han är nöjd med förhandlingar med Annie Lööf, även om de inte ledde till någon överenskommelse utan till att Centerpartiet röstade nej till Löfven som statsminister.

Kan kompromissa om arbetsrätten

Han tror dock att nya förhandlingar kan leda samarbetet framåt – och säger sig vara redo att kompromissa om arbetsrätten.

– Jag menar att vi har rört på oss. Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten. Den har sina år på nacken och arbetsmarknaden har förändrats rejält. Vi behöver göra något eftersom det är snabbare omställningar på arbetsmarknaden. De har rätt i det, säger Stefan Löfven till DN.

Vad kompromisserna skulle innebära vill Stefan Löfven inte kommentera för DN.

– Jag kan inte gå in på detaljer. Men det måste finnas en möjlighet att hitta en bra kompromiss. Vi vill hitta en lösning som tillgodoser både löntagare och arbetsgivare. Men jag vill inte rubba balansförhållandet däremellan. Det vore en otjänst inte bara mot löntagare utan också mot den svenska modellen. 

Är förberedda för extra val

Stefan Löfven säger att han hoppas och jobbar hårt för att riksdagen kommer att lösa regeringsfrågan innan sista omröstningen 23 januari nästa år.

Men hans parti är förberett för att det kan bli extra val om förhandlingarna havererar.

– Vi räds inte det men jag tycker inte att det är något bra alternativ. Det är därför jag jobbar hårt för att det inte ska bli så. Det skulle vara ett nederlag för den representativa demokratin i Sverige, säger Stefan Löfven till DN.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven som hälsar via sin pressekreterare att han inte är tillgänglig.

Publisert: