Ukraina häver undantagstillstånd

avTT

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Gränsvakter i Milove i Ukraina i början av december när undantagstillståndet var nytt och många känsliga platser fick stärkt bevakning.

Undantagstillståndet i Ukraina är över. President Petro Porosjenko har meddelat säkerhetsrådet att han inte förlänger det.

Det var i slutet av november som Ukraina utfärdade undantagstillstånd på grund av att Ryssland hade stoppat och beslagtagit ukrainska fartyg vid Azovska sjön.

Porosjenko sade tidigare i december att han inte hade för avsikt att förlänga undantagstillståndet bortom den månadslånga period han ursprungligen hade planerat för, såvida inte Ryssland gick till fullskaligt angrepp.

Det har varit starka spänningar i området sedan Ryssland den 25 november stoppade och beslagtog tre ukrainska fartyg som var på väg in genom Kertjsundet mot ukrainska hamnar vid Azovska sjön. Ryssland hävdar att fartygen seglat på ryskt vatten, vilket Ukraina förnekar.

Undantagstillståndet innebar att vuxna ryska män inte tilläts resa in i Ukraina och att bemanningen förstärktes vid strategiskt viktiga platser.

Chefen för landets väpnade styrkor, Viktor Musjenko, sade för ett par veckor sedan att Ryssland efter intensiva truppförstärkningar vid gränsen mot Ukraina nu utgör det största militära hotet sedan 2014, året då Ryssland annekterade Krim.