Debattörer: ”Pengar till järnvägsunderhåll slut”

Av: Victor Stenquist

Publicerad:

Regeringen lovade ökat anslag för att undvika tågkaos om vintern blir hård.

Men löftet kommer inte göra någon skillnad, enligt Sekos förbundsordförande Janne Rudén och Anders Ygeman (S), ordförande för riksdagens trafikutskott.

”Årets budget för drift och underhåll av den svenska järnvägen är slut”, skriver de på DN Debatt.

Sekos förbundsordförande Janne Rudén och Anders Ygeman (S), ordförande för riksdagens trafikutskott, varnar för ett nytt tågkaos i vinter, trots att regeringen lovat att skjuta till extra pengar.

”Enligt Trafikverkets besked till underhållsentreprenörerna var pengarna förbrukade redan i september, detta trots regeringens budgetfyrverkeri om extra anslag till järnvägsunderhåll på 1,8 miljarder under 2012”, skriver de på DN Debatt.

De preciserar inte i debattartikeln var uppgifterna kommer i från, men spår att endast vädergudarna kan rädda vinterns tågtrafik:

”Vi står inför en ny vinter. Risken är överhängande att vi får uppleva ett nytt vinterkaos i järnvägstrafiken. Det tycks bara som om högre makter kan stoppa detta genom att ge oss en riktigt mild vinter.”

Enligt artikelförfattarna har flera företag i järnvägsunderhållsbranschen tvingats varsla personal, då pengar till nya insatser uteblivit.

”Vi har under månader sett tecken på detta då flera planerade projekt dragits in samt att pågående projekt avslutats i förtid. Inför år 2013 ser det lika mörkt ut – redan nu varnar Trafikverket för att pengarna inte räcker till för att påbörja arbetet med att komma i kapp det eftersatta underhållsbehovet.”

Publicerad: