Hade skelett i lägenheten

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag åtalas den 37-åriga kvinnan

1 av 14 | Foto: Privat
Helena hade flera skelettdelar i sin lägenhet.

GÖTEBORG. Den 37-åriga kvinnan hade hundratals mänskliga skelettdelar i sin lägenhet.

Hon använde flera av dem till sexuella aktiviteter och sålde andra vidare.

Över nätet höll hon kontakt med likasinnade.

– Det verkar finnas fler med liknande intressen, säger kammaråklagaren.

Strax innan klockan elva i dag lämnades åtalet mot den 37-åriga kvinnan in till Göteborgs tingsrätt.

Hon åtalas för brott mot griftefriden.

Ett stort pressuppbåd var på plats i polishuset i Göteborg när åtalet presenterades.

För fallet har väckt stor uppmärksamhet. Kallats för extremt ovanligt och makabert.

Kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas håller med.

– Det här är ett mycket udda fall. Jag har inte varit med om något liknande tidigare.

Enligt åtalet vet man inte säkert hur kvinnan fått tag i skelettdelarna.

Hon själv har sagt att hon köpt delarna via nätet men åklagare och polis misstänker att sanningen kan vara en annan. Kvinnan har bland annat haft ett lönnutrymme med liksäckar och redskap för att gräva upp gravar, samt material på hennes dator om hur man bäst går till väga.

– Vi tror att materialet i lönnutrymmet varit en del av en planering för att komma över fler typer av kroppsdelar, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

”Hade 20 skallar”

När polisen slog till hos kvinnan den 5 september hade hon sex människokranier, en ryggrad och ett stort antal mänskliga skelettdelar i sin lägenhet.

Åtalet gäller perioden april 2011-5 september 2012.

Men polisen tror att brottsligheten pågått längre tid än så.

När kvinnan greps sa hon själv:

– Ni skulle kommit förra veckan. Då hade jag 20 skallar.

Vissa av delarna har kvinnan sålt vidare till en person i Uppsala.

Andra delar har hon enligt åtalet haft sexuella aktiviteter med, stoppat i sin frys och behandlat på ett skymfligt och oetiskt vis.

Åklagaren vill inte säga vad för slags sexuella aktiviteter kvinnan bedrivit med skelettdelarna men menar att de har bevis för att så är fallet.

– Vi har bevisning i form av vittnesuppgifter och material på cd-skivor, säger åklagaren.

Polisen har inte lyckats identifiera skelettdelarna, det handlar om hundratals olika delar och vissa av dem mycket små, men undersökningar som gjorts av dem visat att de troligen kommer från USA, Mellanöstern och Skandinavien och de yngsta av skeletten härstammar från 50-talet.

”Trodde det var okej”

Det var rena tillfälligheter som gjorde att polisen upptäckte kvinnans högst ovanliga gömma av skelettdelar den 5 september i år.

Allt började med att polisen larmades till Bergsjön i Göteborg efter att grannar hört skott avlossas.

Det visade sig att kvinnan hade skrutit för för några barn på gården om att hon hade vapen, knivar och döda människor hemma.

– Hon sa: ”Jag har mördat människor och det är blod överallt”, berättade en av ungdomarna.

När de inte trodde henne gick hon upp till sin lägenhet och avlossade ett skott från fönstret.

När polisen gick in i den tidigare ostraffade 37-åringens lägenhet hittade de flera delar av mänskligt skelett utspritt över vardagsrumsgolvet och ett flertal knivar.

På back up-disker till kvinnans dator fann man enligt åklagaren även funnit bilder på trafikoffer och bårhus, och bilder där kvinnan poserar med kranium.

– Vi har fått fram att den misstänkta har, om uttrycker det milt, varit mycket intresserade av döden, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

Man har även funnit chattkonversationer som kvinnan haft med likasinnade.

Åklagaren menar att utredningen visar att det finns fler där ute som delar kvinnans intressen, men tror inte att man kommit ett nätverk på spåren.

”Inte normalt”

Den åtalade 37-åringen nekar till brott. Hon har för polisen berättat att hon köpt skelettdelarna över nätet och att skälet är ett historiskt och arkeologiskt intresse, något åklagaren inte tror på.

I förhör säger kvinnan:

– Jag är ju medveten om att mina intressen, alltså historieintressen och sång, det är inte normalt och ha såna intressen men jag tycker att det är något positivt och ha såna intressen.

En liten sinnesundersökning, en så kallad P7:a, har gjorts av kvinnan som visar att man inte misstänker att hon lider av en allvarlig psykisk störning. I undersökningen framgår dock att hon har ett begränsat umgänge och att hon inte haft något arbete, kvinnan vill inte berätta hur hon klarat sin försörjning.

Brott mot griftefriden kan ge allt från böter till två års fängelse. Åklagaren menar att hon kommer att yrka på ett straff i den högre skalan för den 37-åriga kvinnan då hennes handlingar varit skymfliga och oetiska.

Rättegången inleds nästa vecka.

Publicerad: