Oklart när vapenvilan i Gaza träder i kraft

Hamas skyller uppskjuten vapenvila på Israel

Det israeliska flygvapnet släpper flygblad och uppmanar invånarna att lämna Gaza.

Samtidigt kommer rapporter om att en vapenvila har förhandlats fram, uppger flera medier.

Vapenvilan ska meddelas från parterna under kvällen och träda i kraft vid midnatt lokal tid – men uppgifterna är motsträviga.

Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman på plats i Gaza City.
Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman på plats i Gaza City.

Isreal uppmanar med flygblad befolkningen att lämna ytterkanterna av Gaza och ta sig mot de centrala delarna, något som vissa befarar tyder på en stundande markoffensiv.

Hamas kallar däremot flygbladet för ren propaganda med syfte att skrämma Gazaborna och uppmanade människor att stanna kvar.

Egyptens president Mohammed Morsi tror att våldsamheterna kommer att avslutas under tisdagen, då diplomater och politiker från hela världen strömmar till regionen för att hjälpa till i fredsförhandlingar.

Under en presskonferens på tisdagkvällen uppmanade FN-ledaren Ban Ki-Moon Israel att visa ”maximal återhållsamhet” och uttryckte sin oro för det palestinska folket.

Vapenvila uppges klar

Samtidigt kom rapporter från tv-kanalen al-Jazira som uppgav att en vapenvila förhandlats fram mellan parterna.

Vapenvilan ska enligt rapporterna tillkännages under tisdagkvällen.

Uppgifterna bekräftas av BBC som varit i kontakt med Hamas-talesmannen Ayman Taha. Han uppger att vapenvilan kommer att inledas vid 23.00 svensk tid.

Hamas-företrädaren Ezzat al-Rishq säger till Reuters att vapenvilan i Gaza har försenats, eftersom Israel ännu inte har svarat på medlarnas förslag.

– Israelerna har inte svarat än, så vi kommer inte hålla någon presskonferens ikväll och måste vänta tills i morgon, säger han.

Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman befinner sig i Gaza och uppger att striderna fortsatt att rasa hela dagen – och väntas göra det ända till vapenvilan träder i kraft.

Svårt skadade på sjukhus

Aftonbladets team befann sig under dagen på Al Shifa-sjukhuset i Gaza. Det strömmade in människor som är mycket svårt skadade.

– Det är oklart om det är civila eller Hamas.

Under hela dagen har bomberna och missilerna fortsatt träffa byggnader i och omkring Gaza.

Ayman El-Khouli och hans familj väcktes tidigt i morse av att telefonen ringde – det var en israelisk soldat som sa att de hade fem minuter på sig att lämna sin bostad.

”Krossad betong och damm”

När han och hans sex barn precis hunnit ut ur huset träffades det av en raket från en drönare.

– Israelerna har inte slutat bomba, säger Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats i Gaza.

Några sekunder efter attacken från drönaren exploderade en tung missil från ett jaktplan och totalförstörde hela familjen El-Khoulis bostad.

– Jag står just nu på det som är kvar av huset. Det är bara en hög av krossad betong och damm kvar, sa Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats i Gaza, tidigare i dag.

Desperata räddningsförsök

Den numera hemlöse Ayman El-Khouli säger till Aftonbladet att han inte har någon aning om varför hans hus bombades. Han och hans familj har nu ingenstans att ta vägen.

På andra sidan vägen gräver några män desperat i rasmassorna efter en treåring som blivit begravd under betongen och gruset från det hus som en gång stod där.

Medan Erik Wiman berättar om situationen i Gaza avfyras en kraftig raket alldeles i närheten av där han befinner sig.

– Det har varit lite lugnare idag, men i natt och framförallt tidigt i morse attackerades staden upprepade gånger, säger han.

Inget eld upphör

Men israelerna har inte, trots att de lovat att hejda offensiven, slutat bomba Gaza, uppger Aftonbladets reporter.

– Alldeles nyss åkte vi lite utanför stan och rakt framför oss landade två kraftiga bomber. De har definitivt inte upphört med bombningarna, skriver Erik Wiman i ett sms vid 14-tiden medan de möter flera ambulanser som kommer från området.

Invånarna i Gaza lever i skräck för nya bombanfall och högt ovanför cirklar de israeliska jaktplanen som ett ständigt hot.

– Från vårt hotell ser vi också flera krigsfartyg ett par kilometer från kusten.

Publisert: