Nyheter

Dennelind blir ny vd på Telia

Johan Dennelind.

Så heter Telia Soneras nye vd.

Han får bland annat uppgiften att lotsa bolaget genom utredningen om korruptionsmisstankar i Uzbekistan.

Johan Dennelind är 43 år och kommer från jobbet som vd på konkurrenten Vodacom.

"Jag är mycket stolt över att ha fått det här förtroendet av styrelsen och jag är mycket glad och ödmjuk inför denna nya utmaning. Telia Sonera är i dag en av Europas ledande telekomoperatörer med en stor internationell närvaro och jag ser fram emot att leda bolaget under nästa utvecklingsfas", säger Dennelind i ett skriftligt uttalande på söndagskvällen.

Han är 43 år och är just nu vd på konkurrenten Vodacom. Men den 1 september i år tillträder han sitt nya jobb.

En surdeg att ta i

Lars Nyberg, bolagets förra vd, avgick i februari i spåren av de ännu framrullande uppgifterna om mutor och korruption kring affärerna i Uzbekistan. Den härvan fortsätter att plåga bolaget och blir nu en surdeg för Dennelind att ta tag i.

Han har en examen från Örebro universitet och även utbildning i Storbritannien. Han har tidigare, i flera år på 1990-talet, arbetat på Telia AB. Han har även bland annat arbetat på Telenor, dels som marknadsdirektör, dels som vice vd för verksamheten i Sverige.

Den tillförordnade vd:n Per-Arne Blomquist fortsätter leda bolaget fram till den 1 september. Därefter återgår han till posten som finansdirektör.

”En nystart”

En presskonferens ska hållas på måndagsmorgonen på Telia Soneras huvudkontor i Stockholm. Där ska Dennelind, Blomquist och styrelseordförande Marie Ehrling medverka. Innan dess lämnar bolaget inga ytterligare kommentarer.

Ehrling pekar på Dennelinds långa internationella erfarenhet i branschen.

"Med Per-Arne Blomquist som nu återvänder till sin roll som vice vd och finansdirektör garanterar vi kontinuitet i verksamheten samtidigt som Johan Dennelind också ger en nystart ", skriver Ehrling.

TT