FP-politiker kräver Natomedlemskap

avSofia Roström Andersson

1 av 4
Försvarets bild från 4 september 2012 Här är försvarets egna spaningsbilder tagna nära det svenska luftrummet. Ett ryskt flygplan av modell SU-24 befann sig nära svenskt luftrum i september i fjol. SU-24 är ett sovjetiskt attack- och bombflygplan.

Efter den ryska flygplansövningen: Nu höjs folkpartistiska röster om ett svenskt Natomedlemskap.

– Svensk säkerhetspolitik har nått vägs ände, skriver partiets försvarspolitiske talesman Allan Widman på DN Debatt i dag.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för FP

Avslöjandet om att ryska bombplan simulerade anfall mot Sverige under natten mot långfredagen väckte många frågor om svenska försvarets incidentberedskap – varken flygplan eller piloter var redo för en insats.

I stället reagerade Nato och skickade två danska F 16-plan från Litauen.

Tycker debatt behövs

Nu tar Folkpartiet tillfället i akt att driva frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

– På egen hand kommer Sverige aldrig, oavsett nivå på försvarsanslaget, att kunna möta allvarliga utmaningar mot vår säkerhet, skriver Allan Widman, partiets försvarspolitiske talesman, på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Widman tycker att det behövs en saklig och förutsättningslös debatt om frågan.

– Svensk säkerhetspolitik har nått vägs ände. Vår egen försvarsförmåga kan enligt överbefälhavare Sverker Göransson räknas i dagar, skriver han.

"Bör tillsätta utredning"

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) håller med.

Bara någon timme efter att nyheten avslöjades i går skickade hon ut ett pressmeddelande.

– Regeringen bör omedelbart tillsätta en utredning för att förbereda ett fullvärdigt svenskt medlemskap i Nato. Det har nu visat sig att vi är oförmögna att själva möta ett hot av det här slaget, skriver hon i det och fortsätter:

– Jag är övertygad om att vi endast genom gemensamt arbete med våra europeiska partners klarar av att organisera vår kontinents säkerhet och försvar.