Fredrik Reinfeldt om hotet från öst

avJohn Granlund

Ryssland rustar upp sin militär för tusentals miljarder kronor.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt ser inget hot från öst.

– Försvarsberedningen har kommit fram till att det inte finns något isolerat anfallshot mot Sverige, säger han till Aftonbladet.

Ryssland rustar upp sin militär för 4 300 miljarder kronor. I förra veckan skröt Vladimir Putin vitt och brett om landets nya koloss till ubåt: "Jurij Dolgurukij".

Ubåten kan bestyckas med 160 kärnstridsspetsar - vardera med mångdubbelt större sprängkraft än Hiroshimabomben.

”Ryssland satsar”

Samtidigt varnar Överbefälhavare Sverker Göranson för att Sverige bara kan stå emot ett anfall i sju dagar. Militära experter befarar att motståndskraften kan vara ännu kortare.

Efter sin medverkan i SVT:s "Agenda" träffade Fredrik Reinfeldt Aftonbladet för en intervju.

För första gången uttalar han sig nu om hotet från öst sedan ÖB:s rop på hjälp.

– Ryssland skjuter till ytterligare satsningar på det militära. Samtidigt måste vi ställa oss frågan om det finns någon som ensidigt har ambition att med en massinvasion ta och hålla svensk terräng. Och varje gång detta har analyserats så har man kommit fram till att det inte finns det, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Terrorism större hot

– Försvarsberedningen har kommit fram till att det inte finns något isolerat anfallshot mot Sverige.

Han avfärdar diskussionen om Sveriges militära uthållighet mätt i veckor och dagar. I stället lyfter han fram hot som terrorism framför det traditionella anfallskriget.

– Det är bara med ett sådant hot som det här med att prata om veckor och månader blir relevant, säger Fredrik Reinfeldt.

Avfärdar värnplikten

Han vänder sig emot den tidigare försvarsstrategin med allmän värnplikt.

– Vi måste omforma vårt svenska försvar, från det som handlade om värnplikt, med många som skulle rycka ut men som inte alltid var så välförberedda.

Den nya typen av hot vill Fredrik Reinfeldt i stället möta med välutbildade insatsstyrkor.

– Det är en reform som inte är färdig förrän 2019. Fullt utbyggd så talar vi om 50 000 personer som ska vara insatsberedda. Det menar jag höjer den svenska försvarsförmågan.