Skärpt straff för Sandras död

avMartin Nilsson

Pojkvännen greps utanför lägenheten

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Sandra sköts i huvudet av sin pojkvän.

17-åriga Sandra sköts till döds av sin pojkvän.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i två år och åtta månader. Idag skärpte Svea Hovrätt straffet - med fyra månader.

– Jag har inget förtroende för rättsystemet längre, säger Sandras mamma.

Klockan 13:11 den 6 augusti 2012 fick polisen larm om att en person var skjuten i en lägenhet i Sollentuna. Vittnen hade hört skott och på plats hittades 17-åriga Sandra skjuten i huvudet. Den 8 augusti avled hon av sina skador.

Greps i kalsonger

Beväpnad och endast iklädd kalsonger kunde Sandras då 18-årige pojkvän gripas utanför lägenheten.  I december 2012 åtalades han för mord vid Attunda tingsrätt och dömdes senare för vållande till annans död till fängelse i 2 år och 8 månader.

– Skottavståndet är någonstans mellan 5 och 10 centimeter. Det här kan inte ha att göra med ett vådaskott. Jag kommer med all säkerhet att överklaga domen, sa åklagare Robert Näppi till Aftonbladet i samband med att domen föll.

Skjutningen ett misstag

18-åringen har hela tiden hävdat att dödsskjutningen var en olyckshändelse men medgett de faktiska omständigheterna. I tingsrättens dom konstateras att Sandra var skjuten på mycket nära håll. Flera vittnen har berättat att 18-åringen, som nu hunnit fylla 19, varit våldsam mot Sandra och även hotat att döda henne vid minst ett tillfälle. Rätten ansåg dock att bevisningen inte räckte för att döma 18-åringen för mord.

"Inget förtroende för rättssystemet"

När Svea hovrätt i dag meddelade sin dom skärptes straffet till tre års fängelse. Brottsrubriceringen, vållande till annans död, står fast. Rätten menar att flera omständigheter är besvärande för den tilltalande, men menar att det inte bevisat att 18-åringen "hade för avsikt att döda Sandra Litzell".

– Det är en besvikelse naturligtvis. Jag hade ganska goda förhoppningar om att det skulle bli en ändring i vart fall dråp, säger åklagare Robert Näppi.

Även Sandras familj är besviken idag.

– Jag är så förbannad så jag vet inte vad jag ska säga. Jag har inget förtroende för vårt rättssystem längre, jag tror att de flesta förstår det efter att man dömer en sådan här handling till ett vållande, säger Sandras mamma.