Tjeckiens premiärminister avgår

NYHETER

Tjeckiens premiärminister Petr Necas avgår efter en korruptions- och spionskandal där hans stabschef är inblandad. Nu väntar en tid av ovisshet om vem som ska bilda nästa regering.

Skandalen blev ett faktum sedan polisen i veckan gjort razzior på regeringskansliet, försvarsdepartementet, i bostäder och på en bank. Åtta personer greps, bland dem Necas stabschef Jana Nagyova som är häktad som misstänkt för korruption och för att ha beordrat underrättelsetjänsten att spionera på individer av personliga skäl.

Necas hustru övervakad

En annan av de gripna är chefen för den militära underrättelsetjänsten Milan Kovanda. Hans advokat säger att Kovanda medger att han satt personer under övervakning och att en av dem är premiärministerns hustru. Necas meddelade i veckan att han ligger i skilsmässa.

Necas har nekat till all kännedom om det Nagyova anklagats för, men skandalen fick de två andra partierna i regeringskoalitionen att dra tillbaka sitt stöd. Efter ett krismöte på söndagen förklarade Necas på en presskonferens att han lämnar in sin avskedsansökan på måndagen.

Oviss regeringsbildning

Hans högerparti Medborgardemokraterna (ODS) ska nu enligt Necas försöka bilda regering med en ny premiärminister, fram till ordinarie val nästa år. Det är oklart om de andra partierna i regeringen och president Milos Zeman går med på det.

Necas och hans regering stannar nu som expeditionsregering tills en ny är installerad. President Zeman har nu tre försök på sig att hitta en funktionsduglig regering, annars blir det nyval. Zeman hade krävt att Necas skulle avgå, och Socialdemokraterna, som har medvind i opinionen, hade krävt nyval.

Necas har lett regeringen sedan valet 2010, men det har varit en tid kantad av skandaler, regeringskriser och en antal förtroendeomröstningar i parlamentet.

TT