Så här ser vi ut om 100 000 år

Ny forskning avslöjar framtidens människor

Nej, bilderna i bildspelet är inte hämtade från en ny science fiction-serie.

Det är så här mänskligheten kommer att se ut om 100 000 år.

Det menar den amerikanske forskaren Alan Kwan.

Konstnären Nickolay Lamm har tagit fram bilder baserat på Alan Kwans teorier. Bilderna får vem som helst att reagera. De stora ögonen och det enorma huvudet känns som tagna ur en science fiction-serie.

Men det är ändå så mänskligheten kommer att se ut, enligt Alan Kwan.

I takt med att vi vet mer och mer om omvärlden så kommer våra hjärnor att växa. Och i takt med att våra hjärnor växer så växer också våra huvuden, menar Kwan.

Större ögon och mörkade hud

Alan Kwan är dessutom övertygad om att vi om 100 000 år kommer att ha koloniserat rymden. Som en följd av det kommer också våra ögon att växa för att vi ska kunna se bättre på längre avstånd från solen.

Som en följd av rymdkoloniseringen kommer också, i dag ljushyade människor, att få allt mörkare hud då vi utsätts för mer UV-strålning.

Förändringarna kommer däremot inte genom evolution. De stora förändringarna kommer att snabbas upp genom genmanipulering så att vi kan anpassa oss till rymden, tror Alan Kwan.

Visionen får stark kritik

Men Kwans teorier får stark kritik.

Magasinet Forbes vetenskapsreporter Matthew Harper kritiserar visionen i en artikel med rubriken: "Nej, det här är inte hur ett mänskligt ansikte kommer att se ut om 100 000 år".

Harper har talat med flera andra forskare som närmast skrattar åt Kwans teorier.

Alan Kwan har själv skrivit ett svar till Forbes artikel. Han skriver att visionen inte ska ses som ett forskningsresultat utan som ett tankeexperiment.

Publisert: