Oroligheterna sprider sig

Tre av de sju gripna kommer inte från Husby

Oroligheterna från Husby-upploppen sprider sig i Stockholm.

Under natten har det märkts av genom händelser i närliggande stadsdelar – men även i Fittja söder om Stockholm.

Sju personer greps i Husby i natt - men tre av dem kommer inte därifrån.

Sju personer greps efter nattens oroligheter i Husby. Men nu visar det sig att många av dem inte bor i stadsdelen.

Chefen för ingripandesektionen i Västerort, Emil Andersson, skriver på Twitter att tre av de sju är folkbokförda i andra områden i Stockholms län än i Husby.

Under nattens oroligheter sattes flera bilar i brand och sten kastades mot polisen.

Sent i natt kom även rapporter om oroligheter och bränder från närliggande stadsdelarna Kista, Tensta och Rinkeby i norra Stockholm – händelser som polisen kopplar till upploppen i Husby.

– Det ska ha varit 4-5 bilbränder och skadegörelse mot en skola i Rinkeby-Tensta-området. Dessutom ska det ha kastats sten mot en polisbil vid Tenstastråket, säger Janne Gyllstedt, stationsbefäl vid polisen i Västerort.

Kan det ha samband med upploppen i Husby?

– Det är klart man får sätta det i samband eftersom att det hände vid samma tid. Det är inte ovanligt att det startar mer när det är igång någonstans, så det är inte omöjligt.

Oroligt i Fittja

Även i Fittja  har det varit oroligt under natten. I anslutning till tunnelbanan i Fittja centrum har ett 30-tal ungdomar kastat sten mot tåg och bussar, samt mot polis och räddningstjänst, som var på plats med anledning av skadegörelsen.

– Det är några individer som kastat föremål mot polis och räddningstjänst och det har förekommit stenkastning. Klotter på tunnelbanetågen som säger mindre trevliga saker mot polisen har också förekommit, säger Hesam Akbari vid Södertörnspolisen.

Skadegörelsen riktades även mot gatubelysning och busskurar, som slagits sönder. Dessutom har två bilar och tre containrar brunnit under natten.

Hesam Akbari berättar att det troligen handlar om relativt unga personer och säger händelsen ska ha pågått ungefär mellan klockan 22 och 03.

– Det lugnade ner sig där vid tre-tiden. Jag har inte fått någon information om att vare sig polis eller allmänhet kommit till skada, säger han.

Skott mot buss

Under morgonen, vid sex-sju-tiden ska någon ha skjutit mot en buss i området.

– En buss har attackerats, det kan ha varit med någon form av luftvapen eller liknande som använts men det vet vi inte än. Bussar har fått stoppas vilket påverkat folk som är på väg till jobbet. Men busstrafiken är i gång igen, säger Hesam Akbari.

Han berättar att liknande händelser inträffat tidigare och att det inte går att säga om det har något med nattens oroligheter att göra.

Skola städar

Enligt Hesam Akbari har en åttondeklass från Fittjaskolan på eget bevåg gått ut för att städa efter nattens skadegörelse.

– Det är ett sätt att visa att de inte tycker att det här är okej. De flesta i Fittja vill inte ha det såhär. Det brukar finnas något speciellt som triggar igång sådana här händelser, men det har vi inte här, utan det är möjligt att det som hänt i Husby påverkat de här inidividerna, säger han.

Publisert: