Almedalsveckan

De går över gränsen

Av: 

Martin Nilsson

NYHETER

SDU i allians med främlingsfientliga förbund i Europa

Nu bildar SDU gemensamt ungdomsförbund med Europas ­högerextrema.

- Om man delar samhällssyn och ideologi med Front ­National och Vlaams Belang är det ett uttryck för att det är en radikal nationalism som är SDU:s kärna, säger stats­vetaren ­Andreas Johansson Heinö.

I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen.

Men redan i går stod ungdomsförbundet SDU för en nyhet.

Står nära varandra

På en skuggig gräsmatta i Drotts ruin, ett stenkast från Stora­ torget i Visby, mötte Sverige­demokratisk ungdom sina systerorganisationer från Österrike, Frankrike och Belgien för att lansera ett officiellt samarbete.

- Vi bildar ett gemensamt ­nationellt ungdomsförbund på en övernationell nivå, säger Gustav Kasselstrand, förbundsordförande i SDU.

Han slog fast att organisationerna står nära varandra ideologiskt.

Inte förvånad

Samarbetet är, enligt Kasselstrand, förankrat inom Sverigedemokraterna - och kommer förmodligen inte som en överraskning för partiledare Jimmie Åkesson.

Sedan 2010 deltar de Sverigedemokratiska EU-parlamentarikerna i ett liknande samarbete - European Alliance for Freedom - tillsammans med flera ­likasinnade partier i Europa.

Bland annat två av de besökande ungdomsförbundens moderpartier - Front National och Vlaams Belang.

SDU:s nya samarbete förvånar inte Daniel Vergara på den antirasistiska tidsskriften Expo.

- De här partierna kommer ju från samma partifamilj som Sverigedemokraterna, så man kan nästan säga att SDU för vidare ett arv.

”En radikal nationalism”

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs Universitet, ser däremot samarbetet som en tydlig markering från SDU:s sida.

- FPÖ beskrivs ofta som ett ­högerpopulistiskt parti medan Vlaams Belang och Front ­National ofta beskrivs som höger­extrema, säger han och fort­sätter:

- Om SDU menar att man ­delar samhällssyn och ideologi med Front National och Vlaams Belang är det ett uttryck för att det är en radikal nationalism som är SDU:s kärna, snarare än den socialkonservatism som Jimmie Åkesson pratar om.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson