Nyheter

Annie Lööf var för månggifte

Av: 

Lisa Röstlund

Annie Lööf.
Annie Lööf.

NYHETER

I går uppgav Centerpartiets ledare, näringsminister Annie Lööf,  till Sveriges Radio att hon aldrig varit för månggifte.

Men 2006 sa hon både i radio och på sin blogg att hon var för "månggifte för den som önskar".

Det nya förslaget till idéprogram för Centerpartiet har skapat ramaskri både utanför och inom partiet, och i går avbröt C-ledaren sin semester. Aftonbladet går igenom vad Annie Lööf uttrycker i dag – och jämför med vad hon tidigare sagt i de hetaste frågorna.

Månggifte

Nu

I går sade Annie Lööf svarade att hon själv aldrig varit för månggifte. Hon sade att vissa delar av idéprogrammet behöver "dras ifrån". "Månggifte är en sådan del".

– Jag har aldrig stått för månggifte. Jag har heller aldrig kallat mig nyliberal, sa Lööf till Sveriges Radio.

I Sveriges Radios P4 Jönköping

Som vice ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, bloggade Lööf 2006 om att hon var "stolt" över ungdomsstämmans beslut om antagna principfrågor, bland annat: "månggifte för den som önskar".

Under blogginlägget får hon en läsarfråga om månggifte, varpå Lööf svarade:

"Jag tycker inte staten och lagar ska avgöra hur och med vem min granne eller jag själv väljer att leva. Det kan vi göra bäst själva."
"Skulle min granne välja två män och gifta sig med dem så skulle jag varken flytta därifrån eller bry mig. Det är henne/hans val".

  Platt skatt

Nu

En så kallad plattare skatt, med en jämnare skattesats, finns i idéprogrammet. Kritiken mot den har Lööf hittills inte uttalat sig om.

Lööf har varit än mer radikal i frågan och förordat en helt platt skatt – en lika skattesats oavsett inkomst.

Det första Lööf gjorde i riksdagen var att starta nätverket ”liberala gruppen, på första mötet bjöds Timbro in att prata ”Platt skatt – Fler företag”, enligt sajten Aktuellt i politiken.

Som Cuf-ledare sa hon: ”Jag är hellre idévisionär och lägger radikala förslag och inte få igenom dem än att bara jamsa med. Om 10 år ser vi resultat. Då kanske partiet är modigt nog att gå ut med platt skatt och grundtrygghet.”

Fri invandring

Nu

I går uppgav Annie Lööf till TT: "Vi behöver utveckla vissa skrivningar", exempelvis vad man menar med"öppna gränser och fri rörlighet".

– Fri invandring är inte möjligt vare sig i morgon eller om ens tio år. Det förstår de kommunpolitiker som kämpar med bostadsproblematik och annat, sa hon.

I SVT:s Aktuellt talade Lööf om att öppna upp gränserna. "Vi vill att människor som vill arbeta, driva företag, men också människor som flyr undan krig och katastrofer ska får komma hit Det är viktig, liberal och frihetlig ingång". "Vi verkar för fri rörlighet oavsett vilken bakgrund man har"

Slopad arvsrätt

Nu

Har sedan förslaget till nytt partiprogram presenterades varit skeptisk.

– Månggifte och förändrad arvsrätt är två sådana som inte är aktuella för mig, sa Annie Lööf till Ekot.

Frågan har inte tydligt tagits upp tidigare inom partiet.

Slopad skolplikt

Nu

Lööf vill fortsätta resonera om att ta bort skolplikten.

– Gruppens förslag utgår från att man här vill flytta makt till föräldrar och elever. För mig är inte det viktiga hur långt vi går i den här frågan. Men jag tycker att det är viktigt att vi internt i partiet har en diskussion om vi ska ha skolplikt eller läroplikt i Sverige och sen får vi se var vi landar, sa hon till Sveriges Radio i går.

Bloggade 2006 om att hon var stolt över att CUF-stämman beslutat att vilja avskaffa systemet för studielån och slopa Centrala studiestödsnämnden.

Annie Lööf har utöver de punkter som nu kritiserats hårt i idéprogrammet tagit ställning för att:

Avskaffa lagen om anställningsskydd, Las.

Avskaffa public service.

Skrota arbetsförmedlingen, Ams.

Skrota Migrationsverket och Dublinförordningen.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: