Uppdrag granskning – om medias förenkling

avCarina Bergfeldt

Framför man kritiska åsikter om invandring kan man bli angripen av journalister.

Det är tesen som presenteras i Uppdrag Granskning i morgon.

– Vi har tagit fram tre exempel, säger Nils Hanson, projektledare och anvarig utgivare för programmet.

Nils Hanson.

Morgondagens Uppdrag Granskning har väckt stor uppmärksamhet ett dygn innan det sänds.

I presentationen inför programmet, med namnet "Den Goda Viljan" konstaterar man att den svenska integrations- och flyktingpolitiken är "en av de absolut mest känsliga och infekterade politiska frågorna".

”Samhällsproblem förenklas”

Uppdrag Granskning säger att debatten har blivit allt mer polariserad och ifrågasätter medias objektivitet. Om det är så att journalister påverkas av sina egna uppfattningar om hur samhället ser ut, eller bör se ut, i sin rapportering:

”Uppdrag granskning tittar närmare på några exempel där media gått ut med en tydlig vinkel för den goda saken om människors lika värde och antirasism – men där verkliga samhällsproblem förenklas eller bortförklaras”, skriver man.

Hätsk debatt

Den 51 sekunder långa trailern, tillsammans med en kulturartikel av Aftonbladets Martin Aagård, har väckt en hätsk debatt på både Twitter och i kommentarsfältet till Martin Aagårds artikel.

Aagård ifrågasätter att ett av fallen i morgondagens program är en tidigare medarbetare på Uppdrag Granskning som Aagård debatterat med, Per Brinkemo, och att denne har gjort två Uppdrag Granskning-program tillsammans med reportern, Magnus Wennerholm. Aagård kallar det vänskapskorruption.

– Det hade varit allvarligt om vi inte hade berättat hur det ligger till, men vi säger väldigt tydligt att Per Brinkemo är en tidigare medarbetare på Uppdrag Granskning och att han gjort program med Magnus Wennerholm, säger projektledaren Nils Hanson till Aftonbladet.

Hyllas av SD

På Twitter har bland annat flera lokala SD-grupper och anhängare hyllat morgondagens program.

”Missa inte” skriver Kävlinge Sverigedemokrater.

”Efter det kan vi nog vänta oss ett par procentenheter till :-)”.

– Jag har absolut ingen aning om vem som kommer att gå vinnande ur det här programmet. Vi ville bara komma så nära sanningen som möjligt, oberoende av vem som gynnas, säger Nils Hanson till Aftonbladet.

FOTNOT: Uppdrag Granskning sänds onsdag 15 maj kl 20.00.