Falska stormbilder sprids på nätet

1 av 3
En bild som visar en gata i Brigantine, New Jersey. Hajfenan som dyker upp är från ett helt annat tillfälle och har lagts dit med bildhanteringsprogrammet Photoshop.
NYHETER

Hajar i New Jersey och i tunnelbanan – i spåren av Sandy svämmar internet över av uppseendeväckande bilder med havets rovdjur.

– De är fejk, säger hajexperten och marinbiologen Klas Malmberg.

På bilder från förödelsen på den amerikanska östkusten syns flera hajar. Bland annat i det översvämmade tunnelbanesystemet och på en villagata i New Jersey.

Men hajarna är falska.

– Det är naturligtvis så att folk tycker att det är kul att göra fotomontage, säger Klas Malmberg.

”Ingen omöjlighet”

På ett filmklipp ses en "haj" simma runt, men i slutet av sekvensen syns det att det bara är en simpel hajfena på en människa. Och på en annan bild syns två hajar simma vid rulltrapporna i tunnelbanan. Även om bilderna är konstaterat falska hade hajar ändå kunnat komma in på land vid kraftiga stormar:

– Om man vänder på frågan om hajarnas möjlighet är det inget konstigt, det finns hajar vid kusten utanför. Men hade de följt med vattenmassorna in hade de i så fall hållit sig borta från husen, säger Klas Malmberg.

Håller i kjolen

Och även Frihetsgudinnan har blivit föremål för fejkbilderna. På flera bilder syns statyn dels ha tagit skydd för stormen bakom sitt eget stenfundament. Eller så håller hon i klänningen så att den inte blåser upp i stormen. En del av Sandy-bilderna är direkt hämtade från katastroffilmens värld, som The day after tomorrow.