Nyheter

Fridolin ska såga regeringens skattesänkningar

Av: 

Josefin Westin

Anette Holmqvist

Gustav Fridolin.

Foto: MARIA ÖSTLIN

NYHETER

VISBY. Göran Hägglund får mothugg om femte jobbskatteavdraget.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kommer i sitt tal att använda sig av en ny undersökning som visar att svenskarna hellre vill ha välfärd.

MP-ledaren satsar därför 1,5 miljard på att förbättra arbetsmiljön i skolan.

När Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund på söndagskvällen var först ut på Almedalsscenen gjorde han ett nummer av att han hoppas på ännu en skattesänkning i höst.

– Om det finns ett ekonomiskt utrymme i höstens budget vill jag gärna genomföra ett femte steg i jobbskatteavdraget, sa Hägglund.

Stöder sig på undersökning

I kväll när det är Gustav Fridolins tur att tala kommer det att låta helt annorlunda. Med stöd av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Miljöpartiet, kommer språkröret att slå fast att svenska folket vill ha satsningar på välfärd före fler jobbskatteavdrag.

– Undersökningen visar att man hellre vill satsa på skolan och vården, det som är viktigt för att få ett samhälle där alla barn får en ärlig chans och där vi kan känna oss trygga att vi får vård när vi blir sjuka, i stället för att sänka skatten ytterligare, säger han.

I mätningen där drygt tusen personer svarat uppger 30 procent att de helst ser att regeringen i höst ska satsa på sjukvården och 29 procent på skolan. Endast sex procent sätter ett femte jobbskatteavdrag högst upp på önskelistan. Mest positiva till jobbskatteavdraget är Moderaternas väljare, där tolv procent av de tillfrågade håller med KD-ledaren Göran Hägglund.

1,5 miljarder till skolan

Gustav Fridolin vill i stället för skatteavdraget satsa på skolan. Redan på pressträffen inför talet i dag avslöjade han förslaget - 1,5 miljard kronor på att förbättra skolmiljön.

Satsningen innebär att rotavdraget breddas för att även inkludera skolor.

– Sveriges lärare och elever ska ha en bra arbetsmiljö till år 2020. I statliga myndigheter är det så att tre av fyra skolor har så dålig luft att den skapar hälsoproblem bland eleverna och lärare och gör det svårt att bedriva undervisning. Det är inte ett samhälle som har lagt sina resurser på rätt saker, säger Fridolin efter pressträffen på Säveskolan utanför Visby centrum som har dragits med sanitära problem i årtionden.

Tanken är att MP:s klassrumslyft ska ge en statlig medfinansering på 25 procent av den totala renoveringskostnaden.

Miljöpartiet vill dessutom ha högre lärarlöner. Och därför hade språkröret i dag bjudit med representanter för lärarfacken till pressträffen.

Samtliga lärarfack välkomnade MP:s satsning.

Romson inte med i år

Innan hans tal på Almedalsscenen i kväll hålls dessutom en paneldiskussion på temat "dags för en ny arbetslinje". Deltar gör bland annat Urban Bäckström, vd för Svenskt näringsliv, och Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Miljöpartiet kommer att ägna en stor del av uppmärksamheten på sin dag i Almedalen kring konflikten om vilka satsningar svenska folket vill se i höstens budget. Gustav Fridolins språkrörskollega Åsa Romson är dock inte med.

– Nej, hon är inte här, hon gör annat nu, jag ska inte säga att hon är ledig för det är man aldrig som småbarnsförälder och språkrör, men hon är inte här i år, säger Fridolin.

Några nya besked i regeringsfrågan är dock inte att vänta i kväll. Men Gustav Fridolin sticker inte under stol med vad han vill.

– Vi hoppas att Socialdemokraterna vill ta i de stora utmaningar som Sverige står inför, skolan, jobben och klimatet. Här är det tydligt att när Alliansen satsar på nya jobbskatteavdrag och tror att det är det som Sverige vill ha, så tror både vi, Socialdemokraterna och svenska folket att det behövs en annan prioritering, säger Fridolin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter