Camilla Henemark – från bortglömd föredetting till tidningarnas förstasidor

Av: Erik Wiman, Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tillbaka i rampljuset – efter kungaboken

1 av 17
Divan på divanen Camilla Henemark brukade bo på lyxhotell månader i sträck när hennes musik- och modellkarriär var på toppen. Men sedan gick det utför och pengarna och berömmelsen försvann – fram tills boken ”Den motvilliga monarken” nådde hyllorna. Då skrevs det spaltmeter om henne och hennes påstådda romans med Carl XVI Gustaf.

För två år sedan var hon en bortglömd föredetting.

Sedan kom ”Den motvillige monarken”.

Nu vill alla ha en bit av Camilla Henemark.

Camilla Henemark brukade bo på lyxhotell flera månader i sträck.

I dag är hennes fasta punkt i tillvaron Stadshagens stödboende för unga vuxna. Ett gigantiskt ­tegelkomplex som inte ryms på listan över minnesvärd arkitektur i Stockholm.

Dagens mest omskrivna kvinna bor i en av 25 identiska lägenheter avsedda för personer med sociala och/eller ekonomiska problem.

När Elisabeth Ohlson Wallins bild av en naken Camilla Henemark omgiven av flera huvud­personer i den så kallade kunga­skandalen publicerades förra veckan, mindes hon hur det gick till när originalbilden togs för snart tio år sedan.

– På den ursprungliga bilden var Fredrik Eklund med, han som blev världens mest kända mäklare. Själv blev jag hemlös, det är ironi.

Det är om förvandlingen från hyllad artist och fotomodell till hemlös missbrukare som mycket av Camilla Henemarks bok ”Adjö det ljuva livet” handlar.

Samtidigt är hon väl medveten om att det är ett helt annat kapitel som kommer att ge upphov till löpsedlar och förstasidor – hennes påstådda kärleksaffär på 1990-talet med Sveriges kung.

– Det är klart jag fattar vad ni journalister är intresserade av, ­säger hon.

När ”Den motvillige monarken” släpptes i början av november 2010 sålde första upplagan på 20 000 exemplar slut på två dagar.

Skriverierna i svensk och internationell press var omfattande. Löpsedlarna avlöste varandra.

Henemarks hem belägrades av journalister och hon blev snabbt landets mest omskrivna kvinna.

Talade ut

Den före detta popstjärnan fick en ny karriär – på grund av sin påstådda romans med kungen.

Alla vill ha en bit av Henemark.

Hon medverkade i tv-programmet ”Let’s dance” i TV4 och pratade ut om sin kungaromans i en exklusiv intervju i Expressen.

Men det var inte bara kvällspressen som rapporterade om den omtalade ”skvaller­boken”.

Efter en trevande inledning ­hakade även morgontidningarna på. Till en början lät de mest ­olika experter kommentera om ”flyttade gränser” i kungabevakningen.

Men snart skrev de också ­nyhetsartiklar om monarkens ­påstådda romans.

Kulmen blev kungens omtalade presskonferens i älgskogen, med över 50 journalister på plats.

– Att vi skriver om kungen nu beror på att det är ett ganska speciellt fall, sa Gunilla Herlitz, chefredaktör på Dagens Nyheter, till Dagens Media, och tillade:

– Men generellt skriver vi väldigt sällan om makthavares och offentliga personers privatliv, ­relationer och eventuella otrohet.

Två år senare förefaller DN ha tänkt om helt.

Strax före lunch i går valde morgontidningen att publicera en lång intervju med Camilla Henemark direkt på nätet.

Texten går långt mycket längre i närgångna detaljer än något ­media hittills publicerat om ­Henemarks påstådda romans med kungen.

Besviken på DN

DN berättar om Henemarks och kungens kuddkrig i mediemogulen Jan Stenbecks bordellinspirerade takvåning, om hur de kastar sushi på varandra, och om hur ­Säpo får be dem att sluta dansa på en motorbåt i Baggensfjärden.

Camilla Henemark är besviken över DN:s publicering. Hon anser att tidningen har brutit ett löfte att artikeln om henne skulle publiceras först i söndagstidningen.

– Överenskommelsen var att de fick läsa innehållet, men inte citera utan att jag godkände. De har dessutom blandat ihop uppgifter i min bok med sådant som kommer från ”Den motvillige monarken”.

Hon vill inte gå in på vilka delar i DN:s artikel som inte stämmer, men säger att hon ska koppla in ­jurister i fallet.

Varför tror du att tidningen var så ivriga att publicera?

– De vill väl tjäna pengar som alla­ andra, men det är ju obegripligt att de då lägger ut den på sin hemsida och bryter ett avtal med mig och förlaget.

Åsa Tillberg, redaktionschef på DN, försvarar beslutet:

– Vi publicerade eftersom ­Expressen redan hade börjat ­publiceringarna, säger hon.

Hur ser du på att DN publicerar den här typen av uppgifter?

– Om vi publicerar något på DN så är det självklart att vi står bakom det. Men det är allt jag har att säga om det.

Men det finns naturligtvis mer intressant att säga om detta. DN agerar plötsligt för att leda nyhetsracet om Henemarks bok.

Men det är också uppenbart av Aftonbladets samtal med Henemark i går att det finns avtal mellan förlaget och Expressen samt Dagens Nyheter.

Intervjuas av Skavlan

Och att tidningarna ingår i en marknadsföringskampanj för ­boken. De båda tidningarna skulle enligt uppgift till Aftonbladet ha publicerat till helgen.

Men när det blev känt att hon skulle ge en intervju hos ”Skavlan” i SVT i morgon började de publicera under gårdagen.

Alla vill ha en bit av Camilla ­Henemark. Men först.

När ”Den motvillige monarken” släpptes för två år sedan var det främst kvällspressen som kämpade om att vara först. De andra tog rygg.

Enligt Nils Funcke, expert på tryckfrihetsfrågor och före detta sekreterare i Yttrandefrihetskommittén, har de pressetiska reglerna flyttats fram i Sverige:

– Mitt intryck är att det har skett en klar förskjutning. Det som bara kvällstidningarna höll på med förut har nu även börjat droppa över i de ”fina” morgontidningarna, säger han och fortsätter:

– Förut var det möjligt för morgontidningarna att bemöta den här typen av historier med tystnad. Men i dag när det finns så många kanaler på nätet kan de inte längre stå utanför diskussionen. Läsarna skulle uppfatta det som märkligt om de inte hittade nyheterna i den ”egna” tidningen.

Två historier som markerade en vändpunkt är Tiger Woods otrohet mot Elin Nordegren och den påstådda otroheten i prinsessan Madeleines och hennes dåvarande fästman Jonas Bergströms förhållande.

– Då valde flera morgontidningar att skriva om diskussionen om själva publiceringarna för att kunna gå runt problemet. Men ändå ha möjlighet att gotta sig i historierna, säger Nils Funcke.

– Det blev tidningarnas förevändning för att få vara med på tåget. Sedan har det bara fortsatt i samma riktning, vilket vi tydligt kan se i dag när nyheten med Henemark och kungen upprepas två år senare.

Efter försäljningssuccén för ”Den motvillige monarken” var det flera förlag som ville ge ut ­Henemarks livshistoria.

Till sist var det Forum, som ingår i Bonnierkoncernen, som vann dragkampen.

Arbetet med boken har pågått i över ett år och biografin är skriven tillsammans med journalisten Carina Nunstedt.

I sina memoarer namnger Henemark flera kända sexpartners.

Hon påstår bland annat att hon haft en trekantsorgie med kända före detta idrottsmän – och berättar ingående om sin påstådda relation med kungen.

– Jag har intervjuat Camilla i många hundratals timmar, och ­parallellt med det intervjuat ett 50-tal personer som har korsat ­Camillas väg i livet. Jag har även gått igenom många hundra tidningsklipp om Camilla från 1980-talet och framåt för att säkerställa årtal och andra detaljer, säger Carina Nunstedt.

Hur säker är du på att alla uppgifter i boken är korrekta?

– Så säker man kan vara.

Förhandsintresset för boken har varit stort.

I morgon ska Henemark medverka i ”Skavlan” och på förlaget tror man nu på höga försäljningssiffror.

– Vi hoppas på en fantastisk succé. Det är ett enastående fascinerande levnadsöde. Som handlar om så mycket mer än de här publiceringarna om kungen, säger förläggaren Adam Dahlin.

Publicerad: