Högsta nivån – någonsin

Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i ny mätning

Sverigedemokraterna når tvåsiffrigt i Aftonbladet/United Minds mätning för november.

Aldrig förr har så många sympatiserat med riksdagens nyaste parti.

– Vi är inne i en framgångsvåg, säger Jimmie Åkesson, partiledare (SD).

Det har hänt något dramatiskt i svensk inrikespolitik. I mätning efter mätning går Sverigedemokraterna kraftigt framåt. I förra veckan fick partiet 9,0 procent i Demoskop, och även i Aftonbladets/United Minds senaste mätning når SD sin högsta nivå.

Partiet får 11,2 procent i november och har därmed vuxit sig i princip dubbelt så stort sedan man tog sig in i riksdagen 2010.

– Vi har gått framåt i alla opinionsmätningar hos alla institut de senaste två månaderna. Det är en trevlig utveckling för oss. Det hänger nog ihop med samhällsutvecklingen där invandringsfrågan tar mer och mer plats, säger Jimmie Åkesson.

Vinner väljare ur olika grupper

Men partiledaren vill inte kännas vid att det enbart är invandringen som har lyft partiet. Han menar att det också beror på ett långsiktigt och målmedvetet arbete, i kombination med den ökade legitimitet som riksdagsplatsen ger.

– Vi har inte varit ett riktigt alternativ förut eftersom vi har befunnit oss i utmarkerna, men nu har vi suttit i riksdagen ett par år och väljarna har hunnit bilda sig en uppfattning om oss, säger han.

Sverigedemokraterna, som har sin bakgrund i högerextrema organisationer, har historiskt varit ett parti för unga, arga män. I dag tycks man dock vinna väljare även ur andra grupper.

– SD går framåt i både storstäder och bland kvinnor, men en majoritet av väljarna har fortfarande en mycket negativ syn på partiet, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Signalera missnöje

Trots dagens rekordnivåer är det dock inte säkert att de nu tillfrågade svenskarna verkligen lägger sina röster på SD i valet 2014. Lyftet kan vara väljarnas sätt att signalera sitt missnöje med de mer etablerade partierna.

– Om man inte upplever att det är några större skillnader mellan partier som Moderaterna och Socialdemokraterna kan ett missnöjesparti som SD gynnas, säger Carl Melin.

Novembermätningen visar även att avståndet mellan de två blocken i svensk politik krymper. Regeringsalliansen äter sig allt närmare de rödgröna – trots att det dominerande partiet, Moderaterna, backar. KD har fortsatt stora problem och hamnar utanför riksdagsspärren även denna månad. Centern, som har haft liknande problem, gör dock en rejäl upphämtning och placerar sig på ett betryggande avstånd från fyraprocentsspärren. Även FP går försiktigt framåt.

– Moderaterna Reinfeldt och Borg har varit mer osynliga än vanligt den senaste tiden. Det kan vara en medveten strategi för att släppa fram de mindre partierna och ge dem möjlighet att växa, säger Carl Melin.

På den rödgröna kanten backar samtliga partier något. Det största tappet står Miljöpartiet för. 

Publisert: