Nyheter

Löfven: Inget utrymme för antisemitism i S

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Det har stormat rejält kring socialdemokraternas nyvalda partistyrelseledamot Omar Mustafa, som anklagats för att ha bjudit in antisemiter till islamiska förbundets konferenser.

Men hittills har det varit tyst från partiledaren Stefan Löfven.

Nu tar han bladet från munnen, i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

– Det finns inget utrymme för att vi ska kunna misstänkliggöras för antisemitism, inte en millimeter, säger Löfven.

Det var i söndags som Omar Mustafa valdes in i S partistyrelse, som representant för Stockholms stad. Vid sidan om partipolitiken är han engagerad i det islamiska förbundet och det är i den rollen som hans agerande har ifrågasatts, bland annat av svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

– Jag har följt honom tidigare när han valdes in för S i Stockholms stad. Redan då blev jag förvånad. Men nu när en sådan person väljs in i partistyrelsen för Sveriges största parti, blev jag även besviken, sa Willy Silberstein, ordförande i SKMA till Aftonbladet.

Sahlin kritisk

Men också den tidigare S-ledaren Mona Sahlin sällade sig till kritikerna, i samband med Aftonbladets nya politik-tv Partiprogrammet.

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort, sa hon.

Men från Stefan Löfven har det varit tyst. På torsdagen fick dock Aftonbladet en intervju med S-ledaren. Han slår genast fast att det inte finns någon konflikt mellan honom och Sahlin.

– Jag delar hennes åsikt. Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, säger Löfven.

S-ledaren har inte talat med Omar Mustafa själv.

– Nej, det har jag inte. Det sköter den lokala organisationen där han är medlem, säger han.

Mustafa är medlem i Stockholms arbetarekommun och nominerades därifrån. Det är också de som haft kontakten med honom sedan det hela uppdagades.

Får fortsätta leva upp till kraven

Stefan Löfven menar att partiledningen nu gjort mycket klart vad som gäller. Och att man därför inte kommer att agera mer nu.

Att det dröjt innan S-ledaren själv kommenterat menar han beror på att arbetarekommunens utredning av vad som sagts och gjorts tog lite tid.

– Eftersom han själv har sagt att han inte tycker att det var rätt att han gav tillträdelse till de här personerna, och att han också sagt att han står upp mot all antisemitism, då menar vi att det är okej. Men han måste fortsätta att leva upp till det, på samma sätt som alla andra i partiet.

Omar Mustafa själv har tidigare beklagat den uppkomna situationen.

– Det har påtalats att jag och min organisation hyser antisemitism och jag vill kraftigt betona Islamiska förbundets avståndstagande från alla rasistiska yttringar, alla uttalanden som kollektivt beskyller en folkgrupp och alla antisemitiska yttranden, sådant bestrider vi dagligen, sa han till Aftonbladet på tisdagen.

Han har också sagt att han förstår kritiken och att förbundet nu ska se över sina rutiner för vilka som bjuds in att tala.

”Står upp mot antisemitism”

Det är dock inte bara i fallet Mustafa som S syn på judar ifrågasatts. I april förra året fick Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu kritik efter uttalanden om att Sverigedemokraterna skulle ha infiltrerat den judiska församlingen på orten. Något som föranledde ett krismöte mellan Löfven och Judiska centralrådet, där stridsyxorna grävdes ned.

Ilmar Reepalu valdes i söndags till ordförande i S valberedning för fyra år framåt.

Har ni problem med antisemitism i partiet?

– Nej, absolut inte. Vi är väldigt tydliga på den punkten, är det några som står upp mot antisemitism och all form av diskriminering så är det vi. När det gäller Ilmar så var det en diskussion i fjol vår, men vi redde ut det. Och han har ju pratat med judiska församlingen och som jag uppfattar det så är det utrett, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: