Omar Mustafa svarar på den tunga kritiken

Av: Leonard Goldberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Omar Mustafa, som har valts in i den socialdemokratiska partistyrelsen, anklagas för att ha bjudit in antisemiter till konferenser.
Foto: Krister Hansson
Omar Mustafa, som har valts in i den socialdemokratiska partistyrelsen, anklagas för att ha bjudit in antisemiter till konferenser.

NYHETER

Socialdemokraternas nyvalde partistyrelseledamot Omar Mustafa har fått utstå massiv kritik för att ha bjudit in antisemiter till en konferens.

I ett brev till Aftonbladet svarar han nu själv på kritiken.

– Det är mycket beklagligt att folk fått en annan uppfattning om vad jag tycker eller vad jag står för, skriver han.

Det var i söndags som Omar Mustafa valdes in i socialdemokraternas partistyrelse. Omar Mustafa är ordförande för Islamiska förbundet och har i den rollen bjudit in egyptiern Salah Sultan att tala på en konferens. Sultan ska enligt uppgift ha sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och att de använder deras blod i det osyrade brödet.

Kritiserad av Mona Sahlin

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, har kritiserat Omar Mustafa för att han bjudit in sådana talare. Även den förre S-ledaren Mona Sahlin är kritisk. Hon har krävt att den socialdemokratiska partiledning måste ta tydligare ställning mot sådant agerande.

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han har gjort, sade Mona Sahlin i en intervju till Aftonbladet nya politik-tv Partiprogrammet.

I en exklusiv intervju till Aftonbladet sa till slut S-ledaren Stefan Lövfén att han delar Mona Sahlins åsikt.

– Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort.

Stefan Löfven menar att partiledningen nu gjort mycket klart vad som gäller, därför kommer man inte att agera mer nu.

"Hanterade oprofessionellt"

Omar Mustafa har tidigare beklagat att hans agerande kan ha uppfattats som antisemitiskt. I ett brev till Aftonbladet väljer han nu att förklara sig ytterligare. Omar Mustafa skriver att han alltid varit tydlig med att skilja mellan protester mot den israeliska ”ockupationsmaktens folkrättsvidriga brott" och mot antisemitiska konspirationsteorier.

"Syftet att bjuda in dessa talare var i linje med min övertygelse om dialog med väletablerade muslimska föreläsare världen över, utan att för den delen dela alla deras åsikter. På så sätt har jag tyckt att det har varit ett viktigt bidrag till den breda dialogen, om det samtidigt hanteras professionellt. Och där har vi brustit", skriver han.

"Beklagligt"

I brevet skriver han att han handgripligen plockat bort antisemitiska plakat från manifestationer och fått människor som burit sådana avvisade.

"Denna värdegrund har jag alltid haft i mitt engagemang i det muslimska arbetet, i civilsamhället i stort och nu även i mitt politiska arbete. För mig är det därför mycket beklagligt att folk fått en annan uppfattning om vad jag tycker eller vad jag står för", fortsätter han.

Till sist medger han att han borde ha agerat på ett tydligare sätt.

"Jag har full förståelse för kritikernas syn på att dessa personers deltagande kan uppfattas som legitimering av en hatfylld och intolerant syn, inte minst har de senaste dagarnas debatt visat att det har motverkat sitt syfte. Min mening är att inga sådana personer bör bjudas in om de inte starkt tagit avstånd från sina tidigare hatfyllda uttalanden. Detta behöver vi vara mycket bättre på att säkerställa."

Publicerad: