Så slutade den första presidentvalsdebatten

DENVER. Mitt Romney var på hugget, enligt de amerikanska väljarna.

Men frågar man Aftonbladets läsare hette segraren i natt Barack Obama.

Aftonbladets Carina Bergfeldt är på plats i Denver för rapportera direkt från presidentvalsdebatten.
Aftonbladets Carina Bergfeldt är på plats i Denver för rapportera direkt från presidentvalsdebatten.

"Men varför tittar Obama ned hela tiden?"

"Varför stammar han så mycket?"

En pinfärsk undersökning av CBS, gjord bara minuter efter debatten med 523 väljare som ännu inte bestämt sig för vem de ska rösta på, visar på en osäker president som inte imponerade på det amerikanska folket.

Av alla tillfrågade ansåg 46 procent att Mitt Romney var segrare i nattens debatt, med kommentarer som "Du höjde skatter och du dödade jobb".

Inte ens hälften så många, 22 procent, sa att Barack Obama gick segrande ur ordstriden när han kontrade med fraser som "Du är inte särskilt detaljerad… det verkar vara en trend".

32 procent sa att det var jämnt.

Romney uppskattades

Helt klart är att Romneys energi och rappa tunga uppskattades. Hela 56 procent av de tillfrågade sa att de hade fått ett nytt, bättre intryck av honom under debatten, medan bara 13 procent sa samma sak om presidenten.

Men i Sverige var tongångarna annorlunda.

"Jag föredrar den lugnare Obama vilken dag som helst. Skönt med en president som tänker först och talar sedan. Det bådar gott" var en vanligt förekommande kommentar hos läsarna som följde Aftonbladets liverapportering. Direkt efter debatten svarade 1 000 personer på frågan vem som vann, och då svarade 75 procent av de svenska läsarna att det var Obama som var nattens segrare.

Klart är att den första debatten är otroligt viktig. En undersökning i USA Today i går visar att var femte amerikan fortfarande är beredd att ändra sig, och sett ur ett historisk perspektiv är det debatterna – och framför allt den första – som spelar roll.

Nästa debatt 11 oktober

När Al Gore och George W Bush möttes i den första debatten ledde den förstnämnde med 8 procent i mätningarna. Men under de 90 minuterna som följde så fick tittarna se en Gore som blev irriterad, som suckade ofta och högljutt – och som var konstigt sminkad i folks ögon.

När debatten var över hade vinden vänt, och en dryg månad senare valdes George W Bush till USA:s president.

Även 1960 och 1980 kom debatterna att spela stor roll.

1960, året då debatten tv-sändes för första gången, blev John F Kennedys elegans för svår för den bleke och svettige Richard Nixon att värja sig mot. Och 1980 var det Ronald Reagans pondus och han tydliga fråga "Har ni det bättre nu" som gjorde att folk, när debatten var över, valde att lägga sin röst på Hollywoodsskådisen istället för sittande presidenten Jimmy Carter.

Nästa debatt är den 11 oktober i Danville, Kentucky. Då möts de båda vicepresidentkandidaterna Joe Biden och Paul Ryan.

Nästa presidentdebatt är den 16 oktober i Hempstead, New York.

Aftonbladet är på plats och bevakar båda.

Publisert: