"Alla som inte hunnit resa får pengarna tillbaka"

NYHETER

Aer Olympic lovar ersättning - men kan inte hjälpa strandsatta resenärer hem

Aer Olympic lovar att alla som inte kom iväg på semesterresan från Sverige i helgen får tillbaka pengarna.

Värre blir för de som strandsatts utomlands.

De tvingas klara sig på egen hand och garanteras inte ersättning för extra utlägg.

Låna från släkt och vänner, använd plastkortet eller kontakta svenska ambassaden.

Det är vad Aer Olympic rekommenderar sina strandsatta resenärer som fastnat i Grekland och Spanien och har ebb i reskassan.

Bolaget beklagar att resenärerna drabbats av flygbolaget Transjets flygförbud - men hjälper inte till att ordna varken alternativ hemtransport eller hotell.

- Vi säljer flygstolar och har ingen möjlighet att hjälpa till med hotell eller annan inkvartering, säger Kent Sandberg, säljare vid Aer Olympic.

Han lovar däremot att alla som inte hunnit påbörja sin resa, alltså inte kom iväg från Sverige i helgen eller förra helgen, kommer att få tillbaka sina pengar.

Processen att kontakta alla har börjat, men Kenth Sandberg kan inte säga när pengarna betalas tillbaka.

Oklart för de som redan åkt

Läget för den som fastnat i Grekland eller Spanien är däremot oklart.

- Vi vet ännu inte om de får tillbaka pengar. Vi vet ännu inte vem som ska betala tillbaka de här pengarna. Det är något Aer Olympic och Transjet måste ta sig an så snart som möjligt, säger Kenth Sandberg.

- Vi säger till alla att de ska återkomma med ersättningsanspråk och kopior på alla utlägg. Sedan får vi behandla ärendet tillsammans med Transjet.

Samma sak gäller de resenärer som drabbades förra helgen, då kaoset startade. Bland hundratals som då inte kom hem fanns handelsminister Leif Pagrotsky med familj.

Flera resenärer uppger i dag för Aftonbladet att representanter för Aer Olympic sagt att de ska vända sig till Allmänna reklamationsnämnden.

- Det är fel. Det stämmer inte. Vi säger till alla som drabbats att de ska inkomma till oss med skriftliga ersättningsanspråk inklusive kopior på alla utlägg, säger Kenth Sandberg.

”Resorna går normalt nästa helg”

I veckan får Transjet veta om man kommer att få lyfta igen till helgen. Ett negativt besked kommer att drabba samtliga som bokat resan via Aer Olympic.

Trots osäkerheten får alla som planerat att resa nästa helg i dag veta att resorna kommer att gå normalt.

- I dagsläget säger vi det. Om Transjet inte får tillbaka tillståndet får vi sätta oss ner och se hur vi ska lösa det, säger Kenth Sandberg.

Något alternativt flygbolag finns inte och kommer enligt Kenth Sandberg inte heller att kontaktas.

Skulle resenärer drabbas även kommande helg får alla som inte avbokat tillbaka alla sina pengar - förutsatt att resan inte hunnit påbörjas.

- Den som vill avboka mer än 48 timmar innan avresan och har ett avbeställningsskydd får tillbaka allt utom 350 kronor plus en avgift på 25 kronor. Har man inget avbeställningsskydd förlorar man pengarna, säger Kenth Sandberg.

Hur nära inpå avresa beskedet om ett eventuellt inställt flyg kan han inte svara på.

- Det vet vi inte. Vi återkommer så snart som möjligt om det. Men om det blir så får alla resenärer som inte kunnat påbörja resan tillbaka sina pengar. Avbokar de så förlorar de den möjligheten, säger Kenth Sandberg.

Caroline Olsson