Nyheter

De riskerar pappas liv med besparingar

NYHETER

Skånska Hörby är en av de kommuner som avvecklar demensboenden.

Orsaken – det är ”den minst skadliga besparingen”.

– De riskerar min pappas liv, säger Mikael Olsson.

måste flytta Mikael Olsson kämpar för sin demente pappa Stig, 64, som måste flytta från sitt trygga boende på Gullregnsgården när Hörby kommun ska spara pengar.   Detta är något så ovanligt som ett fungerande demensboende, säger Mikael Olsson, som fick 650 Hörbybor att skriva på en protest mot nedläggningen.
måste flytta Mikael Olsson kämpar för sin demente pappa Stig, 64, som måste flytta från sitt trygga boende på Gullregnsgården när Hörby kommun ska spara pengar. Detta är något så ovanligt som ett fungerande demensboende, säger Mikael Olsson, som fick 650 Hörbybor att skriva på en protest mot nedläggningen.

Stig Olsson, 64, fick smygande demenssymptom för ett par år sedan. I dag har han diagnostiserad frontallobsdemens och vårdbehov dygnet runt. Hustrun och sonen skiftar om att vårda honom i hemmet.

– Än så länge orkar vi, tack vare demenshemmets avlastning på helgerna, berättar Mikael Olsson.

På Gullregnsgården har Stig Olsson lärt känna både personal och miljö. Men nu hotas tryggheten. Nyligen fattades beslut om att sprida ut patienterna till andra boenden.

Fungerande boende

– Detta är något så ovanligt som ett demensboende som fungerar, personalen trivs och pappa hade precis börjat känna sig trygg, berättar Mikael Olsson.

På tio timmar fick han 650 Hörbybor att skriva under en protestlista. Men beslutet i socialnämnden röstades igenom av den borgerliga majoriteten som hänvisar till den kärva ekonomin.

– Vi beräknar spara 4–5 miljoner på Gullregnsgården, men de anställda kommer inte att avskedas, säger Sven-Eric Sjödahl (m).

Har ni tänkt på patienterna?

– De djupt dementa påverkas kanske inte av miljöombytet, de har kanske eget rum eller är sängliggande.

Nedläggningsbeslutet har kritiserats hårt.

– Den som hävdar att de djupast dementa inte berörs är inte värdig att sitta i en socialnämnd, säger Krister Westerlund på Alzheimerföreningen.

”Ren panik”

Bert-Eric Svensson (Hörbypartiet), som röstade emot nedläggningen, efterlyser sans.

– Plötsligt på mötet kom en tjänsteman in och sa att besparingen inte alls var 4,7 miljoner utan 3 miljoner. Vad ska man tro? Det är i ren panik de lägger ner hemmet.

Mikael Olsson fasar för konsekvenserna.

– Många patienter är över 90 år. Att utsätta dem för en flytt kan leda till döden.

Britt Peruzzi

Britt Peruzzi

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter