Han vädjade om hjälp för sitt missbruk

NYHETER

Veckorna före mordet ville 26-åringen bli fri från knarket

Tre veckor före mordet vädjade 26-åringen förgäves till socialförvaltningen.

- Jag behöver hjälp. Jag orkar inte längre, sade han gråtande till sin fosterpappa.

Sedan flydde han in i amfetaminruset.

Foto: Sedan han var 15 år gammal har 26-åringen varit i klammeri med rättvisan.

I slutet av januari fick 26-åringen ännu en gång veta att han inte fick hjälp med avgiftning.

- Socialen tycker att jag ser för fräsch ut, sa han till fosterpappan.

"Han skrek efter hjälp"

Han var utom sig av förtvivlan. Veckorna innan väktaren Jani Mäki höggs ihjäl utanför Åhléns gick 26-åringen på droger dygnet runt.

- Sista veckan hade han inte sovit någonting och var i stort sett knäpp. Han såg poliser överallt, berättar fosterpappan.

En person som står 26-åringen nära berättar:

- Han har skrikit efter hjälp så länge. Drogerna har skapat det här. Jag förstod att det här skulle hända förr eller senare.

- Antingen dör han eller så kommer han att döda någon. Nu är det för sent.

Redan på dagis var han en orolig pojke, men familjen fick ingen hjälp från barnpsykiatrin. 26-åringens föräldrar skildes när han var liten och han förlorade kontakten med pappan.

När pappan dog 1991 åkte han till begravningen i Finland. Efteråt blev 26-åringen allt mer aggressiv, enligt socialförvaltningen.

Samma år anmäldes han för misshandel första gången. Han var 15 år. Han anmäldes igen och igen för misshandel. Mamman och myndigheterna slogs för att stoppa våldsspiralen.

En frivårdsinspektör skriver: "Han kände att han inte kunde styra sina handlingar. Han kände krav och förväntningar som han ej kunde klara av. Kompistrycket, familjen, skolan, socialtjänsten - allt var en röra."

1992 kom han till fosterfamiljen och började på verkstadsteknisk linje. Framtiden såg ljus ut.

Efter gymnasiet studerade han i Stockholm och försökte reda upp sitt liv. Men brotten fortsatte. Bilinbrott, buskörningar och stölder. Spriten började bli ett problem.

Knarkade i fängelset

Han dömdes till sitt första fängelsestraff när han var 19 år. Ett år för en grov misshandel på nyårsafton. Narkotikan kom in i hans liv.

Förra året dömdes han till fängelse vid två tillfällen för en serie brott. I hans bil hittades två moraknivar som enligt polisen placerats "för att vara lätta att komma åt och användas mot annan person".

Sommaren tillbringade han i fängelse. I hans cell hittades hasch och tabletter gömda i toalettstolen.

Den 14 september var han på krogen i en Stockholmsförort tillsammans med sin dåvarande flickvän och en kompis. Sedan slog han ned en man ute på gatan och stampade honom i ansiktet.

Offret fördes, medvetslös och kraftigt nedblodad, till Karolinska sjukhuset.

När 26-åringen greps för misshandeln satt han tyst i ett buskage och vägrade visa sina händer. Inte ens när en polis slog honom med batong reagerade han.

- Han är en underbar person som det har gått jävligt tokigt för, säger förra flickvännen.

Fingeravtryck på platsen

I tisdags mördades Jani Mäki och två andra väktare höggs ned. 26-åringens fingeravtryck fanns på brottsplatsen.

- Jag bara grät när jag fick veta. Jag känner hopplöshet och förtvivlan. Om han hade blivit tagen på allvar så hade inte det här hänt, säger fosterpappan.

- Han vill skaffa familj och komma bort från drogerna, säger en vän.

Andreas Harne, Camilla Norström