Här slutade drömmen om en egen lägenhet

Foto: storbrand i rotebro Det av NCC alldeles nybyggda huset brandhärjades svårt och de lägenheter som inte skadades av elden dränktes av vatten. Om en vecka skulle Jesper Carles, 25, och de andra 32 hyresgästerna ha flyttat in i sina nya lägenheter.
NYHETER

Slutbesiktningen skulle ha skett i går. Om en vecka skulle han ha flyttat in.

Branden tog död på Jesper Carles drömmar om den nya lägenheten.

– Det känns väldigt tråkigt, säger han.

Med bedrövad min inspekterar Jesper Carles, 25, resterna vid Rotebro torg. Bara timmar tidigare var det ett sprillans nytt hyreshus med 33 fina lägenheter. En av dem var hans, nu återstår bara??

– Ja, jag vet inte riktigt. Lägenheten är så vattenskadad att den nog får kallas ”etta med swimmingpool”, säger Jesper Carles sammanbitet.

Väntat i månader

Han har sett fram emot sin nya lägenhet länge. Kontraktet skrev han under för tre månader sedan, på fredag nästa vecka skulle han ha flyttat in.

– Jag bor tillfälligt i mammas och pappas källare. Men den är bara delvis inredd och det passar inte så bra eftersom jag har en liten dotter, säger han.

Flyttbilen var bokad och kompisarna hade lovat att hjälpa till. Även inflyttningsfesten var planerad. Men i går natt gick drömmen om en egen lägenhet upp i rök för samtliga 33 lägenhetsinnehavare. Eftersom det är minusgrader ute blir frostskadorna sannolikt ganska omfattande.

Oklart läge

Detta är ett stort bakslag för NCC. Huset skulle ha slutinspekterats i går och övertagits av kommunala bostadsbolaget Sollentunahem i dag. Nu blir det varken det ena eller det andra.

På måndag kommer NCC i stället att börja bygga ett tak över alltihopa för att sedan påbörja en renovering.

– Om tre veckor vet vi när hyresgästerna kan flytta in. Vi hoppas att det kan ske till sommaren, säger Mikael Wikholm, affärschef på NCC.

Vart de hemlösa hyresgästerna nu ska ta vägen är oklart. NCC och Sollentunahem försöker tillsammans lösa bostadsfrågan.

– Vi ringer runt för att kolla vilka behov som finns. Några kanske själva kan fixa ett ställe att bo på så länge, säger Bo Bengtsson, marknadschef på Sollentunahem.

Polisen utreder nu brandorsaken. Hur stora skadorna blev och vad det kommer att kosta NCC att reparera huset är än så länge oklart.

Olle Castelius