Fångar försökte begå självmord på Guantanamobasen

NYHETER

Rapport från Pentagon på torsdagen

USA:s försvarsdepartement bekräftade på torsdagen att det har förekommit självmordsförsök bland fångarna som sitter fängslade på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba, misstänkta för terrorism.

En av de fängslade är den 23-årige svensken.

- Svenska UD var där för ett tag sedan och besökte honom. Rapporten håller på att sekretessprövas just nu, säger Johan Murray på UD:s pressjour.

Han kan inte svara på hur svensken mår just nu eller hur förhållanden ser ut på basen.

- Jag är i goda händer här, så ni behöver inte oroa er, sa dock den unge svensken i en inspelning till sin familj. Inspelningen var från februari 2002 men sändes i Agenda i slutet av januari.

Fem av fångarna på Guantanamobasen har försökt ta livet av sig inom loppet av tre veckor, rapporterar nyhetsbyrån AP idag.

– Medicinska och psykiatriska läkarteam arbetar med att försöka förebygga fler skador eller självmordsförsök, sa taleskvinnan Barbara Burfeind.

Femton självmordsförsök

Totalt var det tio självmordsförsök på basen under 2002. Sedan den 16.e januari har ytterligare fem självmordsförsök genomförts. Än har dock ingen fånge lyckats ta sitt liv.

Kedjan av självmordsförsök i år inleddes den 16:e januari. En fånge hittades hängande i sin cell. En vakt hittade honom och räddade honom. Fången blev allvarligt skadad och regeringen i hans hemland upplystes om hans tillstånd. Fången vårdades i tisdags fortfarande på sjukhus.

De andra som försökt ta sitt liv efter det behandlades för sina skador och skickades tillbaka till sina celler.

Ett år i fångenskap

En del av de cirka 625 fångarna från 40 olika länder har nu suttit mer än ett år i fångenskap.

Enligt nyhetsbyrån AP har behandlingen av fångarna förändrats de senaste månaderna. General Geoffrey Miller tog över i november, han ska ha sagt att han kommer att belöna de fångar som är samarbetsvilliga genom att ge dem möjlighet att sova, äta och bedja tillsammans i en lägre säkerhetsklassad del av fängelset.

Tidigare har alla fångar tvingats sitta isolerade, var och en för sig.

Vilka andra förändringar som generalen kan ha genomfört på basen är oklart. Men det förekommer uppgifter om att Miller kallades in för att förbättra förhörsmetoderna.

"Processen fortsätter"

Försvarsminister Donald H Rumsfeld har sagt att huvudmålet med förhören är att få information från fångarna om eventuella planerade terrorattacker.

– De här människorna blir ordentligt behandlade och processen fortsätter. Information samlas in och det gagnar vårt land, sade han till nyhetsbyrån AP.

Han sa att de fångar som inte är ett hot, eller aktuella för rättegång eller säkerhetsvärdering kommer att skickas ut från Guantanamobasen.

Hittills har fem fångar sänts iväg.

Susanna Vidlund