- Det kommer att smälla igen

NYHETER

Krogvåldet blir allt värre i Stockholm

1 av 2 | Foto: Bomb mot Daily News Tidigt i går morse sprängdes en bomb utanför innekrogen Daily News. De materiella skadorna blev omfattande.

En bomb exploderade i nattklubben Daily News i Kungsträdgården i går morse.

- Vi är på väg mot en ny Stureplansmassaker, säger Mikael Enesten, chef för citypolisens kroggrupp.

Hoten, trakasserierna, dåden och våldet ökar i Stockholms krogvärld, med allt grövre vapen.

- De här beväpnade gängen kräver att bli behandlade som kungar när de kommer till nattklubbarna, de ska gå förbi kön och slippa betala inträde. Något annat accepterar de inte, säger Mikael Enesten.

- Är de här killarna så stabila i psyket att de kan ta ett nej eller en förolämpning, samtidigt som de bär på en pistol innanför jackan?

"Det är en vansinnesgrej"

När det gäller bomben mot Daily News säger en av ägarna, Jonas Lange, att den måste lagts dit av någon som nekats inträde på senare tid.

- Vi har inte blivit hotade. Det är en vansinnesgrej. Du skulle kommit hit en kväll och sett hur det går till i kön, säger han.

Det har gått sju år sedan massakern på Sturecompagniet, då Tommy Zethraeus öppnade eld mot nattklubbens foajé efter bråk med dörrvakterna. Fyra personer dödades och tjugo skadades.

Tror på mer våld

- Det kommer att smälla ordentligt snart igen, säger Mikael Enesten. De flesta krögare, vakter och gäster man pratar med har den känslan.

Mikael Enesten, som leder citypolisens kroggrupp, rör sig ständigt ute i Stockholmsnatten i kampen mot den krogrelaterade brottsligheten.

- Vid Stureplansmassakern körde attentatsmännen hem och hämtade vapnen. I dag har man vapnen med sig direkt när man går ut på krogen.

Det finns också ett mycket stort mörkertal inom krogbrottsligheten.

- Många krögare vill inte prata med polisen. De vill sköta det själva och har alldeles för mycket att förlora på att polisanmäla.

Mikael Enesten känner till skottlossningar på krogen som inte polisanmälts.

Är det farligt att gå ut på krogen i dag?

- Man ska vara medveten om att det finns vapen därute, och inte stöta sig med vem som helst, säger han.

Våldet blir grövre

Johan Flinck