Mette-Marit tog ecstasy

Sven O Høiby berättar om sin dotters problem

1 av 2
Tog droger Innan sonen Marius föddes levde Mette-Marit ett vilt liv med missbruk av marijuana och ecstasy. Detta berättar nu hennes far i en intervju.

BERLIN

Nu pratar Mette-Marits pappa öppet om dotterns tidigare problem.

I en intervju bekräftar Sven O Høiby att Norges blivande drottning missbrukat både marijuana och ecstasy.

- Det var en svår tid, säger han till Bild am Sonntag.

En kvinnlig reporter från den tyska tidningen träffade Sven O Høiby över en öl i norska Kristianstad.

Hon fick honom att berätta öppenhjärtigt om Mette-Marits tidigare liv med droger och vilt festande.

- Det var en svår tid. Men hon har en stark karaktär och jag var alltid säker på att hon inte skulle gå ner sig i knarkträsket.

Ändrade sitt liv

- När Marius kom till världen förändrade hon sitt liv totalt. Hon var ensamstående mamma och studerade samtidigt som hon skötte ett jobb, berättar han.

- Jag tror att hovet ofta kräver för mycket av henne. Hon har alltid allas ögon riktade mot sig och måste alltid behålla fattningen.

- Det är hårt arbete och mindre glamouröst än man kan tro. Hon har inget privatliv längre, hennes privata brev blir öppnade och det finns alltid en livvakt hos henne.

Sven O Høiby är mycket kritisk till hovets beslut att inte ge Mette-Marits son Marius en prinstitel.

- Det blir inte enkelt för honom när Mette-Marit och Haakon får barn. Hans bröder och systrar blir prinsar och prinsessor. Jag tycker han skulle ha fått en prinstitel utan möjlighet att ärva tronen.

I höst kommer Høiby ut med en bok om sin dotterson. Boken ska heta "Prinsen som inte fick vara prins". Där beskriver han anekdoter i Marius liv.

- Jag har exempelvis med historien när Marius frågade mig "morfar, när blir jag kung?". Jag berättade att han aldrig blir det. Då sa han "okej, då blir jag brandman i stället", berättar Sven O Høiby.

Publicerar uppgifter

Det norska hovet är inte överförtjusta över hans beslut att publicera uppgifter om kronprinsens styvson. Men Sven O Høiby nekar till att han blivit erbjuden pengar för att lägga bokplanerna på hyllan.

Han berättar även om kronprinsbröllopet -

som för honom blev en fyra dagar lång fest.

- Det var nästan som att medverka i en Hollywoodfest. Jag fick köpa kläder för flera tiotusen kronor. Men jag skyller inte på Mette-Marit.

- Egentligen skulle jag också ha betalat för det dyra hotellrummet i Oslo. Men den räkningen tog hovet hand om.

Asbjörn Svarstad