Låt oss inte bli mentalfall

NYHETER

”Fanatikern är supportern fast som mentalfall. Hans tvångstanke att förneka faktum har trängt bort allt förnuft och allt som påminner om förnuft och resterna efter skeppsbrottet flyter hjälplöst runt?”

Så har Eduardo Galeano i boken Fotbollens himmel och helvete på ett insiktsfullt sätt beskrivit hur fanatikern fungerar. Ett exempel är hur vi Djurgårdare resonerat kring AIK:s senaste ”uppsving”. Visst, de har gjort ett par tunga nyförvärv (i synnerhet Nordin) som i alla fall fått mig att kippa efter andan. Jag fick själv i ett första läge panikkänsla och började gasta efter blårandiga nyförvärv. Men varför? Det är inte vi som är desperata och betalar hutlösa löner till mediokra spelare. FAKTUM är ändå att vi ligger fem poäng före dem med en match mindre spelad. FÖRNUFTET säger oss att vi inte ska snegla neråt utan uppåt i tabellen. Så varför bli mentalfall och låta oss skrämmas av att ett sladdgäng köpt sig ett eget ålderdomshem? Låt istället 11 av 14 tränare ha dem som SM-favoriter och låt oss i fortsättningen slå ur underläge. Det passar oss utmärkt.

Nåväl, Djurgården ligger i toppen av Allsvenskan och skall så förbli. Blixtvisit på Råsunda mot Elfsborg redan nu på fredag, men det kräver ett heltaggat DIF. Sundsvallsmatchen var ett viljelöst försök att spela fotboll från DIF:s sida – något vi vill slippa se igen.

Med ”Vovven” tillbaka hoppas vi att centerpositionen får en ideal lösning. Det kan slå mycket väl ut och bevisligen gick det bra för honom senast det begav sig i DIF. Men det var i Superettan och vi sätter kanske lite väl stort tilltro (och hopp) till honom?

Inte så konstigt med tanke på hur våra anfallsalternativ hittills har fungerat. Omständligheten, särskilt omkring straffområdet gör mig snart vansinnig.

Framförallt är det oroväckande att Djurgårdens anfallare avslutar så pass lite överhuvudtaget. Det är nästan enbart mittfältarna som skjutit, såväl på som utanför målet. Det håller inte. Vi kan bättre och även sambafotboll kan vara effektiv.

Matte Lindmark DIF-supporter