"Jag blir gärna första kvinnliga statsministern i Sverige"

NYHETER

Läs chattet med Maud Olofsson (c)

Maud Olofsson säger: Så här mitt i sommaren så sitter jag i Almedalen i 25 graders värme och vill gärna ha lite frågor från er!

Kenth säger: Hej Maud! Vad tänker (c) göra åt bostadsbristen?

Maud Olofsson säger: Vi tycker att allmännyttan ska bygga mer och framför allt ungdomsbostäder. Vi vill ge särskilt stöd till studentlägenheter och vill uppmuntra de här byggföretagen som bygger billigt idag att bygga så att också bygga har råd att bo.

Och så sänker vi fastighetsskatten och tar bort dem på hyreshus.

Segelflygaren säger: Kan du tänka dig att regera tillsammans med Göran Persson?

Maud Olofsson säger: Mitt huvudalternativ är en borgerlig fyrpartiregering i höst. Jag vill byta regering.

Emma säger: Vad vill du göra för att få bort läneskillnaderna mellan män och kvinnor? Alla vet att män generellt tjänar mer med samma utbildning men inget görs. Varför?

Maud Olofsson säger: Först vill vi bevaka lönediskrimineringen och ha möjlighet att beivra den.

Sedan handlar det om att bredda kvinnors arbetsmarknad så att kvinnor har fler arbetsgivare att välja mellan.

Och det tredje är att få fler pappor att stanna hemma med barnen. Då drabbas inte vi kvinnor av den nackdel som det innebär att föda barn.

mn säger: Hej Maud - vem i nuvarande svenska regering tycker du är snyggast?

Maud Olofsson säger: Ulrika Messing.

Pierre säger: Tycker du att man skall sänka skatterna radikalt?

Maud Olofsson säger: Inte för alla utan för de som har låga och normala inkomster. Det är de som behöver skattesänkningar mest. Jag vill också sänka skatten för småföretag och även fastighetsskatten.

Alban säger: Hej, hur mår du?

Är det roligt och att vara centerledare? Är det inte svårt? Blir blir du inte trött?

Maud Olofsson säger: Det är jätteroligt att vara centerledare. Faktiskt roligare än jag trodde. Det är klart att det finns tröttsamma dagar men nu ska jag ha två veckors semester. Jag tycker att det är viktigt att det är roligt att ha politiska uppdrag.

Andreas säger: Vad skulle du vilja ha för en roll i en möjlig borgerlig regering?

Maud Olofsson säger: Jag tycker att det skulle passa bra med en kvinnlig statsminister och jag blir gärna den första.

Malmen säger: Vad tycker du om Schymans uttalande angående likheter mellan svenska män och talibanerna.

Maud Olofsson säger: Jag har kritiserat uttalandet utifrån att jag tycker att det är viktigt att vi har männen med oss i jämställdhetskampen. Det är lika viktigt för männen att vi har ett jämställt samhälle. Jag uppmanar alla män att delta i det arbetet.

Ellington säger:Hej Maud! Vad kan du göra för att skapa fler arbetstillfällen? Speciellt utanför storstäderna.

Maud Olofsson säger: Bättre villkor för småföretagen. Enklare regler, bättre rättstrygghet, sociala rättigheter vid sjukdom och föräldraledighet - precis som för anställda.

Sänkta kostnader för att ha anställt folk. Men också bättre vägar. Bredband till alla företag. Högre utbildning och forskning. En bra grundläggande service som post, polis, barnomsorg och annat som småföretag behöver.

Ger vi de här grunderna i hela Sverige då kan också Sverige utvecklas.

kis säger: Vad gör centern för storstäderna?

Maud Olofsson säger: Mer bostadsbyggande så att ungdomar kan flytta hemifrån. Ett byggande som också räddar det gröna i storstäderna. Vi vill ha mer kollektivttrafik så att folk kan bo utanför storstäderna och pendla in och ut.

Sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare och en bättre familjepolitik är också bra för alla som bor i storstäderna.

Korren säger: Jag är en kille som aldrig röstat förut. Och undrar varför jag skall lägga min röst på centerpartiet.

Maud Olofsson säger: Då får du ett parti som vill ta hand om Sverige långsiktigt och hållbart. En utveckling som ger livskraft i hela landet. Som ger störra självbestämmande för människor och som tycker att livskvalitét och bättre hälsa är viktigt.

K.Henriksson säger: Kan man tänka sig att staten hjälper äldre välutbildad arbetskraft att komma in på arbetsmarknaden igen?

Maud Olofsson säger: Ja, självklart och vi kommer att behöva alla de närmaste åren som kan jobba. Det ska också finnas större möjligheter att ha en flexiblare pensionsålder. Och kunna kombinera deltidsarbete med en del pensionering.

Erda säger: Varför får man inte studielån längre än i 6 år. Vad händer om man vill plugga längre? Fixa det där Maud. Du har väl pluggat på högskola/universitet? Då vet du hur kul det är.

Maud Olofsson säger: Vi lägger ett skatteförslag som innebär att vi sänker skatten också för studenterna. Det kommer att göra det möjligt att tjäna upp till 45 000 kronor skattefritt per år. Sedan vill vi ha hälften lån, hälften studiebidrag och det gör det möjligt att klara ekonomin bättre.

Kenta säger: Är det jobbigt när media ser högerblocket som ett parti? Jag menar, är ni inte överens i alla frågor så blir det svårt att regera i Sverige.

Maud Olofsson säger: Det är viktigt att vi ser att det är fyra olika partier som är beredda att samarbeta. Men att vi på olika punkter också skiljer oss åt.

Och att det i slutänden är väljarna som avgör hur en regerings sammansättning ska se ut. Det är demokratins fundament.

Tack för många bra och varierande frågor. Jag hoppas att få träffa er under valrörelsen som är i full gång. Ni kan väl titta in på något möte jag är på så får ni fler svar!

Moderator säger: Vi tackar Maud Olofsson och alla chattare. Snart kan ni läsa ett sammandrag av chattet här på aftonbladet.se.