UD evakuerar svenskar från Libanon

Utrikesminister Jan Eliasson: ”Regeringen skjuter till 57,5 miljoner kronor”

Foto: reuters
En rökpelare stiger mot skyn vid Beiruts internationella flygplats efter att israeliskt flyg bombat byggnader kring flygplatsen.

Svenska utrikesdepartementet har beslutat att evakuera de över 4000 svenskar som kan finnas i Libanon.

– Det är inte riktigt klart hur evakueringen kommer att gå till, men ett troligt alternativ är att det blir via fartyg till Cypern, säger Jan Janonius på UD:s presstjänst.

Utrikesminister Jan Eliasson bekräftar också att ett cypriotiskt fartyg är på väg till Libanon.

Lösningen bygger dock på att Israel tillfälligt släpper på sin blockad av de libanesiska hamnarna. Evakueringen kommer sannolikt att ske med utgångspunkt från Beirut.

– Ett annat alternativ är att åka landvägen till Damaskus i Syrien, men den vägen är både delvis förstörd och farlig, säger Janonius.

Räddningsverket skickar personal till Cypern för att förstärka ambassaden i Nicosia inför en evakuering av svenskar från oroligheterna i Libanon. Enligt planerna ska fem personer resa från Sverige på söndag morgon.

De ska hjälpa ambassaden att förbereda och genomföra den frivilliga evakuering som UD beslutat om för svenska medborgare i Libanon. Det handlar om ledningsstöd, logistik, samband och information.

Styrkan ska också bedöma behovet av ytterligare insatser.

Frivilligt

På UD:s hemsida (se länk här intill) finns det utförlig information om vad som gäller för evakuering från utlandet. Av informationen framgår att det är den enskilde, eller dennes försäkringsbolag, som får täcka kostnaderna. Dessutom gäller det bara att ta sig ut ur det farliga området. UD ombesörjer inte hela hemresan.

– Det är frivilligt att evakueras.

Exakt hur många svenskar som finns i Libanon i dagsläget vet man inte på UD. En uppskattning talar om minst 2000 svenskar och kanske upp mot 4000.

– Det är svårt att ha en total överblick. Resebolagen har en siffra och ambassaden i Damaskus har en, men sedan är det ju många som reser reguljärt eller till och med med egen bil till Libanon.

”Allvarlig situation”

– Det är en allvarlig situation, inte bara politiskt utan även för de EU-medborgare som befinner sig i Libanon och även norra Israel, sa Carl Henrik Ehrencrona, vikarierande expeditionschef och ordförande för UD:s krissamordning, vid en pressträff tidigare på fredagen.

Samtidigt som svenska UD:s beslut fattades har också EU gemensamt tagit beslutet att evakuera samtliga EU-medborgare från Libanon.

Sedan Libanonkrisen utbröt har UD fått ta emot tusentals samtal från oroliga anhöriga till svenskar som befinner sig i Libanon.

– Under dagen i dag har vi haft 570 samtal. Vi har kallat in extrapersonal, så väntetiderna har trots belastningen inte varit så långa, säger Jan Janonius.

Ambassaden i Damaskus har dock haft stora problem att besvara samtal under dagen. Delvis beroende på dåliga telefonlinjer.

Läs mer

Tidigare artiklar

Robert Triches