Enkelt är ofta bäst

NYHETER

... men på Bergamott skulle man gott kunna pynta lite

Varför krångla till det när man har bra råvaror?

Nåt i den stilen känns det som att ägarna till Bergamott har tänkt. Och de har i stort sett rätt.

Foto: Inget krångel På Restaurang Bergamott gör man rak mat av bra råvaror. En bra idé – för det mesta.

På Bergamott sjungs enkelhetens lov. Men ibland kan det okonstlade bli på gränsen till tråkigt. Som en förrätt som består av två bitar varm chevreost på en baguettebit över en liten grönsallad med skivade tomater. När det gäller de kött- och fiskrätter som erbjuds, så är de varsamt handskade med och bjuds med aningen mer spännande tillbehör.

Menyn byts ofta

Menyn är rätt liten, men den byts ofta. På griffeltavlorna kan man oftast hitta sisådär tre förrätter, fyra–fem varmrätter och fyra efterrätter. Det finns också ett sortiment med ostar. Så det går bra att vara stammis utan att bli uttråkad. Och har man fastnat för någon rätt kan man nog få gehör för att den återinförs några veckor senare. För servicen här utförs med samma enkla självklarhet som matlagningen. Man kan snacka väder och vind redan efter första besöket, och man känner sig lite duttad med och utvald när det fixas vin på glas som egentligen bara finns på flaska.

Prisvärt

För 305 kronor får man en trerättersmeny, som man väljer själv utifrån kvällens utbud. Ett mycket prisvärt alternativ. Även luncherna här kan rekommenderas varmt.

När det kommer till efterrätterna funkar inte den okomplicerade approachen fullt lika bra. Rabarber- och jordgubbskräm med mjölk känns lite väl mycket lekskola. Italiensk körsbärsglass är två kulor i ett cocktailglas.

En fröjd för gommen

Visst, en fröjd för gommen. Men trist för ögat.

Oftast är det enkla det vackra.

Men ibland skadar det inte att pynta lite.

Matombudsmannen