Massgripanden efter demonstrationer

NYHETER

På flera olika platser demonstrerade idag högerextrema grupper i Danmark mot vad man anser vara ”muslimska aggressioner” mot Danmark.

I Hilleröd mobiliserade hundratals poliser under dagen.

Över hundra demonstranter greps.

Polisen valde att genomföra massgripanden i Hilleröd för att få kontroll på demonstrationerna. Det var främst motdemonstranter, som tillhörde autonoma grupper, som greps.

– De kunde inte låta bli att bråka, så nu har vi upplöst den delen av demonstrationen och har gripit omkring hundra personer, säger polisens talesman Flemming Steen Munch till nyhetsbyrån Ritzau.

Flera personer greps på lördagen också på centralstationen i Köpenhamn, där stämningen blev orolig i samband med att en grupp människor skulle avresa mot Hilleröd. Flaskor och stenar kastades mot polisen.

– Det gick lite för vilt till, säger Flemming Steen Munch.

Ett tjugotal ungdomar greps också efter att ha slagit sönder en tågvagn i Birkeröd.

”Hundratals poliser”

– Det är hundratals poliser här och jag har sett en del motdemonstranter. Det skjuts också med raketer och stämningen är mycket hätsk och upphetsad, säger Pelle Tagesson, Aftonbladets utsände i Hilleröd.

Några direkta sammandrabbningar mellan demonstranter hade dock inte skett vid 14-tiden, rapporterar han.

I Hilleröd är det den högerextrema organisationen Dansk Front som demonstrerar, vilket bör ignoreras, uppmanar Hilleröds socialdemokratiske kommunalråd Nick Haekerup i tidningen Frederiksborg Amts Avis.

– Jag vill uppmana alla att hålla sig undan. Vår kontinent har i många år plågats av antisemitism och det hjälper knappast att vara anti-muslimsk. Så vi ska ignorera Dansk Front, säger han.

Öka polariseringen

Även Venstres Jens Rohde avråder till att ansluta sig till demonstrationen:

– Jag vill vädja om att ingen gör något som medverkar till att elda upp konflikten, säger han.

Den danska underrättelsetjänsten har tidigare uttryckt farhågor att högerextremister tänker uttnyttja situationen för att elda på konflikten och öka polariseringen mellan grupperna.

I Köpenhamn samlades på lördagen ett 150-tal muslimer på Rådhusplatsen och skanderade ”Allahu akbar” (Gud är stor).

Demonstrationerna uppges komma som en följd av reaktionerna på Jyllands-Postens publicerade karikatyrer av profeten Muhammed. Muslimers protester mot Danmark och Norge har bland annat resulterat i flaggbränningar i Mellanöstern och bojkott av nordiska länders varor.

Läs också:

Robert Triches